Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


sint-jan_de_doperkerk

Sint-Jan de Doperkerk

Verlengde Hoflaan 74

Deze pagina wordt nog bewerkt

De Sint-Jan de Doperkerk, ook wel de Sint-Janskerk genoemd, is in 1894-1895 gebouwd naar een ontwerp van architect Alfred Tepe.

Wat is er te zien?

De kerk is gebouwd in neogotische stijl.
Het is een driebeukige hallenkerk. Het middenschip en de beide zijbeuken tellen zes traveeën.
Aan de zuidelijke gevel staat een kleine achthoekige traptoren.
De oorspronkelijke glas-in-loodramen gingen in WO II verloren. De nieuwe zijn een ontwerp van kunstenaar Eugéne Laudy en aangebracht in 1955.

Wat is verder het weten waard?

Bestemd voor de eredienst

Begin 20e eeuw was ongeveer driekwart van de Klarendalse arbeiders katholiek. Begin jaren zestig telde de parochie wekelijks meer dan 2000 kerkgangers.
Maar in het begin van de 21e eeuw was de belangstelling was om “ter kerke te gaan” zo dramatisch teruggelopen dat de kerk niet meer was te onderhouden. Sinds 2012 is de Sint-Jan de Doper niet meer in gebruik als kerk (“onttrokken aan de eredienst”)

Maria van Klarendal

De Sint-Janskerk was lange tijd befaamd vanwege de kapel van Maria van Klarendal.
Het Mariabeeld was nauw verbonden met de jaarlijkse bedevaarten van de Klarendallers naar Kevelaer. De parochianen brachten het geld bijeen om het beeld te laten maken dat leek op Maria ‘Troosteres van de bedroefden’ van Kevelaer. De eerste bedevaart was in 1954.
In een feestelijke processie werd het beeld meegedragen.

De Klarendalse katholieke geloofsgemeenschap heeft het beeld naar een geheime plek gebracht toen de kerk in 2018 opnieuw was verkocht.

Memorarium

Vanaf 2013 is in het kerkgebouw enige tijd het eerste Memorarium in Nederland gevestigd geweest. In een Memorarium worden nabestaanden de ruimte en mogelijkheden geboden de mensen te gedenken die hen zijn ontvallen.
Memorarium Gelderland wilde er een gedenkplaats met 1.500 urnen maken. Maar …. eind 2017 stond er maar een tiental urnen in de urnenmuur, het colombarium. In 2018 in de kerk weer verkocht.

Sportschool

De nieuwe eigenaar, ook de eigenaar van bijv. de HBS aan de Schoolstraat en het Vestagebouw, heeft de kerk in 2021 voor 10 jaar verhuurd aan een sportschool.

Rijksmonument

De Sint-Jan de Doperkerk is aangewezen als rijksmonument.

sint-jan_de_doperkerk.txt · Laatst gewijzigd: 2023/10/30 09:08 (Externe bewerking)