Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


klarendalseweg_498

Klarendalseweg 486/498

Dit blok woningen is gebouwd in 1896 en 1897.
Het zijn 34 laagbouwwoningen aan de Hovenierstraat, Klarendalseweg en de Koolstraat, en verder, om de eentonigheid te breken, op de hoek van de Klarendalseweg en de Koolstraat een blok met 2 beneden- en 2 bovenwoningen.
Zij bestonden destijds uit twee kamers, een kelder, bedsteden en een slaapmogelijkheid op zolder; verder was er een aangebouwd toilet dat via een deur inde achterkamer bereikbaar was.
De huurprijs was f 2,- per week.

De architectuur van de woningen links in de Hovenierstraat, in U-vorm doorlopend naar de Koolstraat, is neoklassiek.

De woningen zijn gebouwd door de in 1894 opgerichte Woningvereeniging Openbaar Belang.
Het ontwerp is van V.G.A. Bosch en F.K. Ozinga, beiden bestuurslid van Openbaar Belang.

Wat is verder het weten waard?

Renovatie

Het complex is inmiddels meerdere keren gerenoveerd. In feite zijn alleen de voorgevel en de bouwmuren gehandhaafd. Maar gelukkig zijn unieke details aan de woningen bewaard gebleven, zoals de roosters in de voordeuren; deze dienden om de bedsteden te ontluchten.

Gevelsteen

In de voorgevel van het hoge blok is een gevelsteen met het jaartal 1897 aangebracht, ter herinnering aan de oplevering.

In gesaneerd gebied

In het gebied waar deze woningen staan, lagen voorheen dichtbebouwde krottenbuurten uit de ongeorganiseerde begintijd van Klarendal. Buurten zonder riolering waar het zeer ongezond wonen was.
In 1888 werd Arnhem, zoals zoveel steden in Nederland, geteisterd door een cholera- en tyfusepidemie. Duidelijk was dat slechte hygiëne en belabberde huisvesting voor een snelle verspreiding zorgden van de ziekte. De gemeenteraad besloot daarom tot sanering van het meest verloederde deel van Klarendal, de eerste grote sanering van de wijk die in 1892 begon. Meer dan twee hectaren werd onteigend en met de grond gelijk gemaakt.
In plaats van een bebouwing die als een bonte lappendeken het straatbeeld bepaalde, werd in het nieuwe stratenplan rekening gehouden met de zonlichttoetreding door de straten in een noord-zuid richting te situeren. J.W.C. Tellegen, directeur van gemeentewerken (1891-1901) en later burgemeester van Amsterdam, was het grote brein achter de hele saneringsoperatie.
Openbaar belang heeft voor een gunstige prijs de gesaneerde terreinen van de gemeente gekocht en er woningen gebouwd.

Het ontwerp voor Lombok gebruikt

Eerder had Openbaar Belang al woningen gebouwd in Lombok 1). Het ontwerp voor die woningen, het “c-type”, werd ook hier gebruikt.

Verliefd op Arnhem

Deze aflevering van Verliefd op Arnhem gaat over het gebouw Klarendalseweg 495-498:
Antwoord op de choleragolf in de sloppen van Klarendal

1)
op een terrein waar aanvankelijk villa’s gepland waren, die er niet kwamen vanwege de komst van de Koepelgevangenis
klarendalseweg_498.txt · Laatst gewijzigd: 2023/10/30 09:08 (Externe bewerking)