Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


korenbeurs

Korenbeurs

Korenmarkt 42

De architect was vermoedelijk J.W. Boerbooms.

Historie

Al in de 13e eeuw wordt Arnhem genoemd als een handelsplaats voor graan.
In 1845 besloot de Arnhemse Gemeenteraad om de graankooplieden beschutting te bieden bij hun handel. Op de Korenmarkt werd het jaar daarop een open galerij gebouwd: een koepeldak, dat rustte op 80 ijzeren palen. De kosten hiervoor bedroegen fl 7.600,00.
In 1899 lieten B & W voor fl 22.000,00 de Korenbeurs bouwen. De galerij werd afgebroken en in het nieuwe gebouw vond vanaf 1900 de graanhandel plaats tot het begin van de Eerste Wereldoorlog (1914).

In 1916 werd het pand in gebruik gegeven aan de kunstvereniging “Artibus Sacrum’. De vereniging hield o.a. tentoonstellingen in de voormalige Korenbeurs. De latere directeur van het Gemeentemuseum, Johan Mekkink, hield er ook zijn atelier.
Toen het gebouw de functie van beurs verloor, werd in de beurszaal een verdieping ingebouwd.

Van 1973 tot 2018 was in het gebouw het Filmhuis Arnhem gevestigd.
In november 2005 werd het pand gerenoveerd en werd een derde zaal (72 zitplaatsen) op de begane grond achterin het gebouw gemaakt. Het Filmhu
Toen werd ook de naam van Filmhuis Arnhem gewijzigd in Focus Filmtheater.
In 2018 verhuisde Focus naar een nieuw gebouwd filmtheater op het Audrey Hepburnplein.

In 2020 wordt, na een grondige verbouwing van binnen en van buiten, in het pand een nieuwe foodhall geopend.

Wat is er te zien?

Neogotiek en neorenaissance gaan in de Korenbeurs samen en deze daardoor gecreëerde eclectische architectuur moet de sfeer van de middeleeuwen (gotiek en renaissance) en de Hanze oproepen.
De rondboogvensters (vooral op de zijgevels) zijn door stenen traceringen in drie stukken verdeeld en herinneren aan de gotiek. Dit geldt ook voor de hoge, naar de hemel wijzende topgevel. De horizontale natuurstenen speklagen verwijzen naar de renaissance.
In het ronde venster in de voorgevel was vroeger een klok aangebracht.
Het tegeltableau daaronder met het wapen van Arnhem is gelukkig bewaard gebleven. De natuurstenen omlijsting van de toegangsdeur met daarin Korenbeurs aangebracht, is helaas verdwenen.
Binnen in het gebouw zijn de oorspronkelijke Jugendstildecoraties nog te zien.

Actualiteiten

Tijdens de verbouwing wordt ook archeologisch onderzoek gedaan. De Gelderlander van 17 april 2020 meldt dat daarbij paalkuilen, vermoedelijk de fundamenten van middeleeuwse huizen, zijn gevonden. Ook is nu het oude Jugendstil-plafond mooi zichtbaar.

Literatuur / Websites

korenbeurs.txt · Laatst gewijzigd: 2023/10/30 09:08 (Externe bewerking)