Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


modekwartier

Modekwartier

Het Modekwartier omvat (delen van) de Hommelstraat/Hommelseweg, Klarendalseweg en Sonsbeeksingel.
In deze straten bevinden zich ongeveer zestig kleinschalige winkels en ateliers op het gebied van mode en design, allemaal van creatieve ondernemers, veelal éénpitters, die voor het overgrote deel hun eigen producten ontwerpen, maken en verkopen. We zien er modewinkels en winkels van ontwerpers van schoenen, tassen, juwelen en aan de mode verwante artikelen, maar ook etalages waarin beeldend kunstenaars hun producten tonen.
Inmiddels bestaat het Modekwartier al ruim vijftien jaar.

Ontstaansgeschiedenis

Het Modekwartier ontstond als onderdeel van de wijkontwikkeling van Klarendal.
Het ging in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw niet goed in de wijk: de boel verloederde, er werd geïnvesteerd en er kwam weer een terugval. Met als dieptepunt het hoge aantal drugspanden waartegen de bevolking in 1989 in verzet kwam.
Woningcorporatie Volkshuisvesting, bezitter van de meeste woningen in de wijk, en de gemeente Arnhem zij toen gaan denken over een structurele vernieuwing in de wijk.

Met het verval van de wijk waren ook de Sonsbeeksingel en de Klarendalseweg, voorheen belangrijke economische wijkassen in Klarendal, in verval geraakt. Rond 2006 kwam rond deze wegen een aantal doelen bij elkaar:

  • Volkshuisvesting zocht een impuls om het imago van de wijk te verbeteren.
  • Bewoners wilden de levendigheid van weleer.
  • De wijk huisvestte veel startende kustenaars. En de gemeente zag het belang van de modeacademie ArtEZ voor de stad en zocht naar manieren om pas afgestudeerde modestudenten aan de stad te binden.

Woningcorporatie Volkshuisvesting Arnhem en de gemeente Arnhem herdoopten aandachtswijk Klarendal tot Modekwartier en starten het project “100% Mode”. Volkshuisvesting investeerde in aankoop en herstel van voormalige winkelpanden om die te verhuren aan creatieve ondernemers op mode- en designgebied; de gemeente stak miljoenen in de openbare ruimte. Daarnaast zorgde Volkshuisvesting voor twee markante polen van het Modekwartier:

  • aan de ene kant Station Klarendal, waarin restaurant GOED.proeven een plek heeft
  • aan de andere kant de Menno van Coehoornkazerne met het Kunstbedrijf (centrum voor amateurkunst) en een jongerencentrum en op het terrein kwam ook een multifunctioneel centrum met school, wijkcentrum, kinderopvang en sporthal.

Na enkele jaren, waarin het project “100% Mode” succesvol bleek, is besloten het grote te maken tot “Mode XL”. Concreet hield dat in dat ook de Hommelseweg erbij werd getrokken en dat er “aan de Sonsbeeksingel, achter Goed.proeven, designhotel Modez is gebouwd.
Dit plan voor het uitbouwen van het Klarendalse modekwartier is mede ingegeven door het geld dat minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie in de wijk stak: Klarendal is een van Vogelaars zogenoemde 'prachtwijken'.

Karakter van de wijk

Er is niet gekozen voor uitgummen en vernieuwen via grootschalige sloop-nieuwbouwprojecten, maar juist voor geschikt maken voor nieuw gebruik. En winkels worden afgewisseld door gewone woonhuizen.
De historische kwaliteit van de wijk en de sociaal-economische structuur zijn zo zo goed mogelijk voor de wijk behouden gebleven.
In Klarendal leven “lekker-hip” en “doe-maar-gewoon” naast elkaar.

Wat vinden de bewoners?

De Klarendallers waren er aanvankelijk niet van overtuigd dat de ontwikkeling tot Modekwartier goed was voor hun wijk. Er zijn toen ruiten gesneuveld en winkels werden bespuugd.
Maar intussen is de sfeer een andere: “we zijn inmiddels gewend aan de modemensen’’. Bij een klanttevredenheidsonderzoek van Volkshuisvesting onder zijn huurders (tweederde van de mensen die in Klarendal wonen, huurt een woning van Volkshuisvesting) scoorde Klarendal een 7,6.

Evenementen

Jaarlijks worden door de ondernemers van het Modekwartier een aantal evenementen georganiseerd:

  • BinnensteBuiten aan het begin van de lente
  • Nacht van de Mode aan het begin van de zomer
  • Oktobervest in de herfst

Hoe het Modekwartier te zien?

Als je verwacht dat het Modekwartier een Arnhemse variant van de PC Hooftstraat is, heb je het mis. In het Modekwartier vind je geen ‘gewone’ winkels.
Maar verspreid door de wijk vind je wel tientallen ateliers in combinatie met een kleine winkel. Bij deze ontwerpers ontdek je producten die je vrijwel nergens anders ziet en die vaak ter plekke voor je worden gemaakt.

Arnhem is ook geen modestad. Tenminste: niet als je het vergelijkt met Milaan, Parijs of Londen.
Maar Arnhem is wél een stad waar mode een belangrijke rol speelt. Arnhem heeft al sinds jaar en dag een mode-academie. Daar begon de carrière van veel beroemde modeontwerpers uit Arnhem. Bas Koster, Viktor & Rolf, Iris van Herpen, Spijkers & Spijkers en het ontwerpduo Ravage (Clemens Rameckers en Arnold van Geuns) bijvoorbeeld volgden hun opleiding in Arnhem.
Spijkers & Spijkers zijn nog steeds met hun zaak gevestigd in de binnenstad van Arnhem.

Gewonnen prijzen

Volkshuisvesting heeft met het project 100% Mode/Mode XL 2 prestigieuze prijzen gewonnen:

  • In 2011 de NRP Gulden Feniks ,de prijs voor de beste renovatie- en transformatieprojecten, toegekend door het Nationaal Renovatieplatform
  • In 2013 de Gouden Piramide, een tweejaarlijkse Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Dit is wat de jury ervan vond..

Wegwijzers

Vanaf Arnhem Centraal en vanuit de binnenstad verwijzen bordjes in eigen stijl naar het Klarendalse modekwartier en St. Marten. De bewegwijzering is ontworpen door de Klarendalse ontwerpster Hanneke van de Pol. Zij liet zich inspireren door de sfeer van de oude Parijse metrostations.
Ook de Hommelsepoort kreeg een kunstwerk in dezelfde stijl.

Straatversiering en kunstwerken

Boven de straten van het winkelgebied Modekwartier hangt een kunstwerk, Wijksieraad.

Verder zijn op verschillende plaatsen in het Modekwartier kunstwerken aangebracht, zoals Plattegrond Klarendalseweg, Gevelontwerp en Mooi Klarendal.
Het idee was om de route van het Modekwartier duidelijk te markeren en het oude en nieuwe Klarendal te verbinden.

Literatuur en Websites

  • Op de website Modekwartier.nl vind je actuele informatie over het Modekwartier.
  • Hier vind je interviews met de hoofdpersonen van de projecten 100% Mode en Mode XL.
modekwartier.txt · Laatst gewijzigd: 2023/10/30 09:08 (Externe bewerking)