Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


modekwartier

Dit is een oude revisie van het document!


Modekwartier

Het Modekwartier omvat (delen van) de Hommelstraat/Hommelseweg, Klarendalseweg en Sonsbeeksingel.
In deze straten bevinden zich ongeveer zestig kleinschalige winkels en ateliers op het gebied van mode en design, allemaal van creatieve ondernemers, veelal éénpitters, die voor het overgrote deel hun eigen producten ontwerpen, maken en verkopen. We zien er modewinkels en winkels van ontwerpers van schoenen, tassen, juwelen en aan de mode verwante artikelen, maar ook etalages waarin beeldend kunstenaars hun producten tonen.
Inmiddels bestaat het Modekwartier al ruim vijftien jaar.

Ontstaansgeschiedenis

Het Modekwartier ontstond als onderdeel van de wijkontwikkeling van Klarendal.
Het ging in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw niet goed in de wijk: de boel verloederde, er werd geïnvesteerd en er kwam weer een terugval. Met als dieptepunt het hoge aantal drugspanden waartegen de bevolking in 1989 in verzet kwam.
Woningcorporatie Volkshuisvesting, bezitter van de meeste woningen in de wijk, en de gemeente Arnhem zij toen gaan denken over een structurele vernieuwing in de wijk.

Met het verval van de wijk waren ook de Sonsbeeksingel en de Klarendalseweg, voorheen belangrijke economische wijkassen in Klarendal, in verval geraakt. Rond 2006 kwam rond deze wegen een aantal doelen bij elkaar:

  • Volkshuisvesting zocht een impuls om het imago van de wijk te verbeteren.
  • Bewoners wilden de levendigheid van weleer.
  • De wijk huisvestte veel startende kustenaars. En de gemeente zag het belang van de modeacademie ArtEZ voor de stad en zocht naar manieren om pas afgestudeerde modestudenten aan de stad te binden.

Woningcorporatie Volkshuisvesting Arnhem en de gemeente Arnhem herdoopten aandachtswijk Klarendal tot Modekwartier en starten het project “100% Mode”. Volkshuisvesting investeerde in aankoop en herstel van voormalige winkelpanden om die te verhuren aan creatieve ondernemers op mode- en designgebied; de gemeente stak miljoenen in de openbare ruimte. Daarnaast zorgde Volkshuisvesting voor twee markante polen van het Modekwartier:

  • aan de ene kant Station Klarendal, waarin restaurant GOED.proeven een plek heeft
  • aan de andere kant de Menno van Coehoornkazerne met het Kunstbedrijf (centrum voor amateurkunst) en een jongerencentrum en op het terrein kwam ook een multifunctioneel centrum met school, wijkcentrum, kinderopvang en sporthal.

Na enkele jaren, waarin het project “100% Mode” succesvol bleek, is besloten het grote te maken tot “Mode XL”. Concreet hield dat in dat ook de Hommelseweg erbij werd getrokken en dat er “aan de Sonsbeeksingel, achter Goed.proeven, designhotel Modez is gebouwd.
Dit plan voor het uitbouwen van het Klarendalse modekwartier is mede ingegeven door het geld dat minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie in de wijk stak: Klarendal is een van Vogelaars zogenoemde 'prachtwijken'.

modekwartier.1648319884.txt.gz · Laatst gewijzigd: 2023/10/30 09:04 (Externe bewerking)