Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


menno_van_coehoornkazerne

Menno van Coehoornkazerne

Het Ministerie van Oorlog heeft in aan het einde van de 19e eeuw in Klarendal een groot militair complex gebouwd, met als centrum de Menno van Coehoornkazerne.
Eind 1885 werd op de hoek van de Verlengde Hoflaan en de Klarendalseweg op een terrein van bijna 2 hectaren begonnen met de bouw van een infanteriekazerne voor zo’n 1000 manschappen, zo'n anderhalf bataljon. In 1885 werd de kazerne in gebruik genomen.
Het was toentertijd een modern opgezet complex, opgetrokken in een neoclassicistische stijl. Zo waren er slaapzalen voor niet meer dan 25 manschappen, bevatte het complex een gymnastiekzaal, een schoollokaal, waslokaal en was er een systeem ontwikkeld, waarbij gefilterd regenwater werd gebruikt om te wassen.
De gebouwen waren gesitueerd rondom een middenplein, de uitgang was aan de Klarendalseweg. Dat plein is door het afbreken van de voorste gebouwen nu zichtbaar vanaf de Klarendalseweg.

Wat is verder het weten waard?

De naam van de kazerne

De kazerne werd vernoemd naar de vestingbouwdeskundige en artillerie-generaal Menno van Coehoorn.

Tweede wereldoorlog

In de Menno van Coehoornkazerne waren onder andere de infanterie-regimenten gelegerd die in de Tweede Wereldoorlog op de Grebbeberg hebben gevochten.

Verder in Klarendal

Andere militaire gebouwen in Klarendal zijn de militaire bakkerij aan de Klarendalseweg en het oude militaire hospitaal in de Vogelwijk op de Lindenheuvel.

De Klarendallers en de kazerne

De jaren tussen 1922 en 1938 waren op militair gebied rustig, maar door een deel van de Arnhemse burgers werd de bezetting van de Van Coehoornkazerne niet met rust gelaten. In 1933 verzocht luitenant-kolonel Viehoff, commandant van 8 RI aan de ministers van Justitie en Defensie om aanstelling tot onbezoldigd rijkswachter. Dit om bij afwezigheid van politie te kunnen optreden bij het hinderen van oefeningen, van colonnes en van officieren in uniform en het bevuilen en beschadigen van de kazerne door pacifistische, communistische en sociaal-democratische anti-militairisten.

Het einde van de kazerne

Na de Tweede Wereldoorlog ging het snel bergafwaarts met de militaire functie van de kazerne. In 1967 werd het complex overgedragen aan de gemeente Arnhem.
Een groot deel van de gebouwen, waaronder het hoofdgebouw, is daarna afgebroken.

De kazerne nu

Het legeringsgebouw bestaat nog steeds.
Dit biedt sinds 2014 onderdak aan het Huis van Puck, centrum voor amateurtheater. In het kleine theater in het gebouw zijn meer dan honderd voorstellingen per jaar. In de zalen repeteren vele tientallen amateurgezelschappen.
De andere huurder is het ROC RijnIJssel. Hier studeren jongeren, onder andere aan de musical-academie.
Verder is een bijgebouw behouden gebleven en en een deel van het oorspronkelijke hekwerk met poort.
De twee oude kazernegebouwen zijn nu eigendom van Volkshuisvesting Arnhem.

In de nieuwbouw huist het Multi Functioneel Centrum Klarendal, dat met een mooi ingerichte openbare ruimte onderdak biedt aan een basisschool, kinderopvang, buitenschoolse opvang, consultatiebureau, Centrum voor Jeugd en Gezin, WMO-loket, wijkwinkel en sportschool.

Op een deel van het terrein van de Menno van Coehoornkazerne zijn in 2000 ook 64 nieuwe woningen gebouwd (aan de Kazernestraat en de Garnizoenstraat, straten die uiteraard zo heten omdat het gebied tot het terrein van de kazerne heeft behoord).

Herinneringsstenen

Op het Kazerneplein zijn 3 herinneringsstenen te vinden:
De oudste van de drie herinneringsstenen dateert uit 1884 en zit in de gevel naast de voordeur van het legeringsgebouw van de voormalige Coehoornkazerne.
De tweede herinneringssteen voor de bouw van het MFC dateert uit 2012 en zit links naast de entree van het MFC.
Een derde bijzondere steen (zie de foto) vinden we links naast de ingang van het MFC ter herinnering aan vier bijzondere Klarendallers 1).

Literatuur / websites

1)
In eerste instantie stond dit monument ter hoogte van het Putplein/Elly Lamakerplantsoen. Na de bouw van het MFC midden in het hart van de wijk is deze verplaatst naar deze nieuwe locatie.
menno_van_coehoornkazerne.txt · Laatst gewijzigd: 2023/10/30 09:08 (Externe bewerking)