Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


hotel_zuid

Hotel Zuid

Huissensestraat 1a

Het pand op de hoek van Huissensestraat en de Nijmeegseweg is een van de eerste gebouwen die in de stadsuitbreiding in 1937 in Malburgen-Oost is gebouwd.

Hotel Zuid is nu de naam van het gebouw; voor de oorlog was het hotel bekend als Rijnhotel.

Het Rijnhotel tijdens de Tweede Wereldoorlog

Het Rijnhotel kwam door operatie Market Garden in september 1944 midden in de vuurlinie te liggen. Veel burgers raakten tijdens de verschillende bombardementen en beschietingen tussen 17 en 22 september gewond en ook veel Duitse soldaten. Omdat het Rijnhotel stevige kelders had vluchtten veel bewoners tijdens de gevechten hiernaar toe. Naast (gewonde) burgers maakten ook (gewonde) Duitse soldaten gebruik van het Rijnhotel om bij te komen van de gevechten en om zich te goed te doen aan het bier in de bar van het hotel\\.

Huisarts Johan Drost aan de Orchislaan zag het als zijn plicht om iedereen te helpen die gewond was, en gebruikte hiervoor het Rijnhotel als noodhospitaal. Ongeacht, burger of Duitse soldaat, het maakte voor hem niet uit. Tussen de beschietingen, bombardementen en vervelende dronken Duitse soldaten voerde hij noodoperaties uit op het biljart dat in het hotel stond. Door de inzet van deze huisarts kon het leven van een negenjarige jongen worden gered en behandelde hij tientallen gewonde burgers en Duitse soldaten.
Een van de plaquettes aan de muur, in 2019 onthuld, herinnert hier aan met de tekst:
Het Rijnhotel van de familie Gerritsen werd van 17-22 september 1944 gebruikt als noodhospitaal. Huisarts J.C. Drost en later ook een Duitse arts verrichtten noodoperaties op de biljarttafel in de cafézaal.
Zowel burgerslachtoffers als Duitse militairen werden hier verzorgd totdat de Rijnbrug weer geheel in Duitse handen viel.

In De Gelderlander heeft over deze plaquette en de onthulling ervan een bericht gestaan.

Plaquette De Monchy

Op de gevel van Hotel Zuid aan de kant van de Nijmeegseweg zien we ook de plaquette van burgemeester De Monchy. De toelichting op de plaquette eronder luidt:
Deze plaquette was bevestigd op de voet van het Monchy-monument dat op 8 augustus 1936 werd onthuld ter ere van Salomon de Monchy, burgemeester van Arnhem.
Het monument stond tot 1965 op het De Monchyplein.

Deze plaquette is in 2018 teruggevonden en in 2019 op de gevel geplaatst.

Hoe wordt het pand nu gebruikt?

De naam Hotel Zuid prijkt nog steeds op de gevel. Het doet echter al lang niet meer dienst als hotel. Tegenwoordig is (op de begane grond) de Academie voor Zelfstandigheid van ’s Heeren Loo gevestigd.
‘s Heeren Loo is een instelling die mensen met een verstandelijke beperking en/of andere beperking helpt hun leven in te vullen zoals zij dat zelf willen. Van jong tot oud, in bijna heel Nederland.
De academie is er voor mensen met een (verstandelijke) beperking die graag willen leren op eigen benen te staan. Onder begeleiding van een ervaren trainer werken zij aan hun persoonlijke doelen op het gebied van wonen, werken of vrije tijd. Op deze manier worden ze niet alleen zelfstandig, maar bouwen ze ook zelfvertrouwen op.

hotel_zuid.txt · Laatst gewijzigd: 2023/10/30 09:08 (Externe bewerking)