Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


focus_filmtheater

Focus Filmtheater

Wat is er te zien?

De oude Torensteeg weer terug

Voor de oorlog was het gebied rond de Eusebiuskerk dicht bebouwd en was er op de plek van Focus een klein straatje: de Torensteeg. Dit straatje inkijkend had je zicht op de toren van de Eusebius. In het ontwerp van het gebouw is de vroegere Torensteeg als een structurerend element aanwezig: de ‘Nieuwe Torensteeg’ knipt de massa van het gebouw in tweeën, waardoor het zicht op de toren van de Eusebiuskerk in stand blijft en vanaf het Audrey Hepburnplein goed te zien is.
Op de foto links van de houten trap staan de 2 dames met witte schort bij de oude Torensteeg!

Ook binnen zicht op de Eusebiustoren

Ook in het gebouw zelf speelt het zicht op de toren een belangrijke rol: de brede houten publiekstrap die naar de zalen en het dakterras leidt, richt zich op de Eusebiuskerk; door het glasdak is vanaf die trap de toren voortdurend zichtbaar.

De gevel

In de gevel is gebruik gemaakt van elementen die voorkomen in de Arnhemse binnenstad en elementen uit de wederopbouw architectuur, zoals hoge winkelpuien en metselwerk-patronen:

  • Aan de kant van de Broerenstraat en het Audrey Hepburnplein heeft het gebouw een hoge transparante plint die zicht geeft op het café- en publieksgedeelte.
  • De metselwerkgevels hebben een rijke detaillering en stralen ambacht en warme, klassieke kwaliteit uit.

Vides

De entreeruimte is met vides gekoppeld aan de foyer op de eerste verdieping die vanaf het plein zichtbaar is. Daar kunnen films in de open lucht worden bekeken.

Wat is het weten waard?

Historie

Voorheen (sinds 1973) was het Focus Filmtheater gevestigd in de voormalige Korenbeurs aan de Korenmarkt.
Vanaf de eeuwwisseling werd er gediscussieerd over verhuizing naar een ander gebouw in het centrum dan wel nieuwbouw. Iedereen had er wel een mening over. Ook verschillende organisaties hebben aan de discussie meegedaan.
De tegenstanders hebben erover geprocedeerd tot bij de Raad van State. Hun argumenten waren onder meer dat het aan een integrale stedenbouwkundige visie voor het gebied ontbrak. Ook zou het plan in strijd zijn met het lokale leegstandsbeleid. In 2016 heeft de Raad van State de bezwaren verworpen en kon de gemeente Arnhem beginnen met de nieuwbouw.

Architectuur

Architectuurstudio DP6 Delft heeft in opdracht van de gemeente Arnhem in 2016 het ontwerp gemaakt. Het gebouw is gerealiseerd in 2017-2018 door aannemer BINX Smartility uit Groenlo.

Heuvelinkprijs 2020

Het pand is de winnaar van de Heuvelinkprijs 2020 (publieksprijs), een prijs voor de beste Arnhemse nieuwbouw, een tweejaarlijkse prijs, in het leven geroepen door de gemeente Arnhem en De Gelderlander.

Literatuur / Websites

focus_filmtheater.txt · Laatst gewijzigd: 2023/11/04 10:04 door wim