Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


hepburn_audrey

Audrey Hepburn

4 mei 1929 (Brussel -Elsene-, België) - 20 januari 1993 (Tolochenaz, Zwitserland)

Audrey Hepburn was een danseres, en een actrice in filmklassiekers als Roman Holiday (1953), Breakfast at Tiffany’s (1961) en My Fair Lady (1964). Met haar rol in Roman Holiday won ze een Oscar, een BAFTA-award en een Golden Globe. Ze werkte ook jarenlang als ambassadeur voor Unicef.

Audrey Hepburn werd geboren als Audrey Kathleen van Heemstra Ruston. Ze was een dochter van de Britse bankier Joseph Anthony Ruston en de Nederlandse Ella barones van Heemstra. Haar vader veranderde tijdens zijn huwelijk met Ella van Heemstra zijn geslachtsnaam in die van Hepburn-Ruston. Zo kregen de kinderen uit het gezin ook de naam Hepburn toegevoegd.

De Nederlandse grootvader van Audrey Hepburn. Aarnoud van Heemstra, was van 1910 tot 1920 burgemeester van Arnhem. Rond 1935 woonde hij in Oosterbeek. Toen de ouders van Audrey Hepburn naar Engeland verhuisden (en daar actief waren in de Britse Union of Fascists) heeft Audrey enige tijd daar bij haar grootouders gewoond.

Toen het huwelijk van haar ouders stuk liep, is haar moeder naar Nederland verhuisd en heeft ze Audrey naar Nederland gehaald
Het gezin woonde in Arnhem eerst in een eengezinswoning aan Sickeszlaan 7, maar verhuisde al snel naar een ruime bovenwoning aan de Jansbinnensingel 8a. Uiteindelijk woonde Audrey vanaf 1942 tot aan het eind van de oorlog in Velp op Villa Beukenhof aan de Rozendaalselaan 32.

Ze ging in Arnhem naar school: zij zat in de vijfde klas van de Openbare Lagere School nr. 21 (de Rembrandtschool aan de Brantsenstraat/Bouriciusstraat) en op de Arnhemse Muziekschool aan de Boulevard Heuvelink 2 (van 1939 tot 1945). Ze volgde daar balletlessen bij Winja Marova.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaf ze meerdere malen met haar school openbare balletuitvoeringen.

Er is wel beweerd dat Audrey Hepburn tijdens de oorlog koerierstaken zou hebben vervuld en heimelijk hebben gedanst voor publiek om geld voor het verzet in te zamelen. Onderzoek van het Airborne Museum heeft er echter geen enkel bewijs voor opgeleverd dat Hepburn voor het verzet actief is geweest.

Het deel van het voormalige Kerkplein dat aan de westkant van het Focus Filmtheater is ontstaan, draagt de naam Audrey Hepburnplein.

Aan het pand aan de Jansbinnensingel 8A is een plaquette bevestigd (de oude plaquette werd in 2010 gestolen; sinds medio 2019 hangt er weer een nieuwe).

Op het Burgemeestersplein staat een borstbeeld van haar, gemaakt door Kees Verkade. Erg gelijkend is het beeld niet, maar het staat er keurig bij, in een verzorgd bloemenperk.
De onthulling van dit beeld vond op 23 april 1994 plaats door cabaretier Paul van Vliet, evenals Audrey Hepburn Unicef-ambassadeur.
De gemeente wilde dat het beeld op het Burgemeestersplein kwam. De Nederlandse familie van Audrey Hepburn had het beeld liever op de Jansbinnensingel gezien, in het park tegenover het huis aan de Jansbinnensingel, waar zij gewoond heeft. Om aan de uit de hand gelopen discussie tussen de familie en de gemeente een einde te maken, heeft Unicef op de Jansbinnensingel de genoemde plaquette aangebracht.

Literatuur / websites

hepburn_audrey.txt · Laatst gewijzigd: 2023/10/30 09:08 (Externe bewerking)