Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


kerkstraat_23

Kerkstraat 23

Dit pand is in 1920-1925 gebouwd voor de N.V. Verzendhuis v/h Th.J. van Oostveen. Het ontwerp is van architect Willem Diehl.

Wat is er te zien?

Het pand is gebouwd in een zakelijk expressionistische bouwtrant met veel sierlijk metselwerk (baksteen expressionisme, Amsterdamse School), en ook enkele art déco-motieven.

De beide gevels zijn opgetrokken in donkerrode baksteen in verschillende verbanden met geknipte voegen met grote symmetrische vlakken.
De traveeën (7 in de muur aan de Kerkstraat, 6 in de muur aan de Pastoorstraat) worden gescheiden door bakstenen pilasters met siermetselwerk (uitgemetselde lagen baksteen en fantasie kapitelen).
Tussen de pilasters bevinden zich een hoge, schuin geplaatste bakstenen plint en rollagen boven de vensters.
De gevels worden afgesloten door een fries van verticaal metselwerk met een uitgemetselde baksteenlaag en rollaag.
De regenpijpen zijn gedeeltelijk in de pilasters opgenomen.

De vensters op de benedenverdieping zijn voorzien van een kalfplugin-autotooltip__plain plugin-autotooltip_big een kalf of tussendorpel is een horizontale dorpel die een erboven gelegen deel scheidt van een eronder gelegen deel met tandlijst.

De hoofdingang van het pand bevindt zich in de afgeschuinde hoek met inspringende dagkanten en hardstenen stoep, onderdorpel en neuten. Boven de ingang bevindt zich een uitgemetseld (trapeziumvormig) geveldeel met siermetselwerk.

De vijfde (vanaf de hoofdingang) travee aan de kant van de Kerkstraat heeft op de eerste verdieping een inpandig driezijdig balkon met bakstenen balustrade en twee deuren met gezandstraald glas.

Boven het balkon bevindt zich een tegeltableau met terracotta-omlijsting (rankwerk). Op het in bruine tegels uitgevoerde tableau zijn een goud geschilderd monogram (de in elkaar verstrengelde letter “TvO”) en vier palmetmotieven aangebracht.

Het platte dak heeft een fors fraai gekleurd houten overstek op gesneden klossen met bolvormige versieringen. De geprofileerde gootlijst is voorzien van een tandlijstje.

Binnen

Er zijn nog een paar oorspronkelijke interieurelementen: een wenteltrap met een gietijzeren spil, stootborden met kruismotieven en een sierlijke leuning met houten handlijst, en een kelder met troggewelven op ijzeren liggers.

Wat is verder het weten waard?

Slag om Arnhem

Tijdens de Slag om Arnhem in september 1944 installeerden de Duitsers in het pand een mitrailleurpost.
Het pand heeft de oorlog goed doorstaan.

Huidige gebruik

De firma Van Oostveen gebruikte het pand tot 1960. Daarna vonden allerlei bedrijven en instellingen er hun onderkomen.
In 2005 is het pand in opdracht van Woningcorporatie Vivare gerenoveerd en verbouwd. De begane grond werd winkelruimte, op de 1e en 2e verdieping kwam studentenhuisvesting voor 24 studenten (met de ingang in de Pastoorstraat).

Rijksmonument

Dit pand is aangewezen als rijksmonument.
Op de site Rijksmonumenten.nl vind je een aantal foto's.

Verliefd op Arnhem

Deze aflevering van Verliefd op Arnhem gaat over dit pand:
Meubels en lakens in de Kerkstraat

kerkstraat_23.txt · Laatst gewijzigd: 2023/11/06 18:50 door wim