Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


kapelbuurt

Inhoud

De Kapelwijk

De woningen in de Kapelwijk zijn ontworpen door de directeur van Bouw- en woningtoezicht, Schulte Noordhof samen met de Rotterdamse architecten De Roos en Overeijnder en met Budel van de Centrale Woning Stichting (CWS) ontworpen. Het was een project van de woningbouwvereniging Volkshuisvesting.

Ze stammen uit 1930, een periode van economische crisis, waarin de gouden jaren van de volkshuisvesting voorbij zijn. De overheid heeft de geldkraan dichtgedraaid, de bouw moest soberder en goedkoop in het onderhoud zijn. Ze zijn dus vrij eenvoudig van bouw. Toch zien we ook bij deze woningen siermetselwerk boven deuren en ramen.
Langs de Klarendalseweg en de Agnietenstraat en aan het begin van de Kapelstraat werd stapelbouw toegepast (drie woningen boven twee benedenwoningen); in het middenstuk van de Kapelstraat en aan de Herenstraat zijn het laagbouwwoningen.
Het project omvatte 172 woningen, enkele winkels aan de Klarendalseweg en 14 werk- en bergplaatsen voor kleine ambachtelijke bedrijven.

De huurprijs varieerde in de beginjaren van ongeveer f 4,75 (€ 2.15) tot f 7,00 (€ 3.20) per week. Dat was duur, waardoor woningen dan ook lange tijd met dichtgekalkte ramen leeg hebben gestaan. Uiteindelijk werden medewerkers van CWS verplicht in de leegstaande panden te gaan wonen, weigering betekende ontslag. Er woonden dan ook voornamelijk gemeenteambtenaren en administratief personeel, die de hoge huur wel konden betalen.

Aan de bouw van de Kapelwijk ging een grondige sanering vooraf. Voor deze nieuwbouw moesten bijna 200 woningen worden gesloopt.

De Kapelwijk was gebouwd rondom en ontleent dus zijn naam aan de Klarendalse kapel ook wel Goede Herderkapel. Deze hervormde kerk stond aan de Klarendalseweg en was gebouwd in 1874. In 1966 is hij buiten gebruik gesteld als kerk. Na nog een paar jaar gebruikt te zijn als opslagplaats is hij in 1970 na een brand gesloopt.

kapelbuurt.txt · Laatst gewijzigd: 2023/10/30 09:08 (Externe bewerking)