Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


gele_rijder

Gele Rijder

De Gele Rijder is een ruiterstandbeeld van de trompetter in vol ornaat van de Gele rijders,
gemaakt door Gijs Jacobs van den Hof.
Het is genoemd naar het korps Rijdende artillerie, een korps van de Nederlandse Koninklijke Landmacht dat bekend is als de Gele Rijders.
Het staat op de plek waar tot 1944 de Willemskazerne stond, de thuisbasis van de Gele Rijders.

De geschiedenis van de Gele Rijders

De Rijdende Artillerie werd op initiatief van stadhouder Willem V op 21 februari 1793 door de Staten-Generaal opgericht. Dit om de artillerie in staat te stellen om op het slagveld de paarden van de veel snellere cavalerie te kunnen volgen.
Na de overwinning van de Duitsers in mei 1940 werd het Nederlandse leger ontbonden, en dus ook de Rijdende Artillerie. Na de Tweede Wereldoorlog werd het Nederlandse leger opnieuw opgebouwd, maar zonder Rijdende Artillerie. Door motorisering en mechanisering was de reguliere veldartillerie snel verplaatsbaar geworden, waarmee de Rijdende Artillerie als apart legeronderdeel overbodig was geworden.

Oud-Gele Rijders hielden in de naoorlogse jaren de herinnering levend met bijeenkomsten en optredens in volledige uitdossing. Plaats van handeling was veelal Arnhem, de voormalige garnizoensplaats van de Rijdende Artillerie.

Begin jaren 60 van de 20e eeuw werd besloten om de traditie van de Rijdende Artillerie voort te zetten door een van de toenmalige afdelingen veldartillerie, die uit Schaarsbergen, om te dopen naar een Afdeling Rijdende Artillerie. Vanaf 16 januari 1963 ging die verder door het leven met die naam.

De Afdeling is op 25 januari 2013 opgegaan in het VuursteunCommando (VustCo).

De naam "Gele Rijders"

Het uniform van de Gele Rijders is met gele tressen afgezet. Dit was een geschenk van Prins Willem II bij zijn inhuldiging tot koning in 1842. De naam Gele Rijders is door dit uniform ingegeven.

De oprichting van het beeld

Het beeld is opgericht ter gelegenheid van het “heroprichten” van de Afdeling Rijdende Artillerie in 1963.

In Arnhem werd in 1963 met veel enthousiasme gereageerd op de heroprichting, zo veel dat men direct begon met het organiseren van een groot feest ter ere van het 200-jarig bestaan van de Rijdende Artillerie in dat jaar. Toen men er vanuit militaire kring op werd gewezen dat het 200-jarig jubileum pas in 1993 zou zijn, werd het feest afgeblazen. De oprichting van een standbeeld voor de Gele Rijders ging echter wel door.

Literatuur / Websites

gele_rijder.txt · Laatst gewijzigd: 2023/10/30 09:08 (Externe bewerking)