Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


cito-gebouw

CITO-gebouw

Amsterdamseweg 13

Wat is er te zien

Buiten

De gevels

Het gebouw heeft verschillende gevelafwerkingen met glaselementen en steenstroken en vliesgevels met verticale lamellen. Er zijn daarvoor drie onderhoudsvriendelijke materialen toegepast: glas, aluminium en baksteen.
Nuances in kleur en dimensie van deze materialen zorgen voor een gevarieerd gevelbeeld dat met zijn lichte en warme kleurstelling goed in deze omgeving past.

De verticale lamellen van zandkleurig geanodiseerd plugin-autotooltip__plain plugin-autotooltip_big Anodiseren is de benaming voor een behandelmethode van aluminium waarbij een elektrochemisch proces gebruikt wordt om een oxidelaag te vormen op het materiaal. Hierdoor vormt de oxidehuid een beschermende laag op het aluminium die ook een decoratieve waarde heeft. aluminium verwijzen naar de gietijzeren tuinhekken van de neo-klassicistische panden in de Burgemeesterswijk.
Zij zijn ook heel functioneel: ze beperken excessieve opwarming van de kantoorruimten door de zon.

Het gebouw is een fors contrast met Arnhem Centraal: het straalt afstandelijkheid uit door zijn weinig toegankelijke gevelarchitectuur en robuuste massaopbouw.

Een dakterras

Op het dak is een fantasierijk dakterras met boomvormige zitjes. Uit de ruggen van de stoelen groeien gestileerde takken die een plantenbak dragen. Door dit ‘afdakje’ kunnen mensen droog of in de schaduw op het dak zitten De planten in de plantenbakken maken het terras groen zonder dat concessies zijn gedaan aan de hoeveelheid zitplekken.
De stoelen zijn een ontwerp van Ineke Hans en visueel gerelateerd aan de lichtsculptuur in de entree (zie hierna).

De vorm

De vorm van het gebouw is uiteraard mede bepaald door het terrein, een driehoekig kavel en een verloop van 3 meter in het maaiveld. Het kavel heeft de driehoekige vorm gekregen toen in het station een vierde perron is aangelegd. Vanaf de Beaulieuflat en Bovenbrug is het talud daarvoor afgegraven. Voorheen was er hier een klein wijkje.

Binnen

Atrium

In het gebouw is er een driehoekige binnenhof. Dit atrium heeft de functie van ontmoetingsplek.

Het is overdekt met een fragiele staal- en glasdak.
Dit dak laat veel daglicht door waardoor ook in de kantoren aan de binnenhof een prettig werkomgeving gewaarborgd wordt. En het maakt het kantoor zeer duurzaam: er ontstaat zo een gunstige verhouding tussen inhoud en geveloppervlak zodat er relatief weinig warmteverlies optreedt.

In het atrium zijn twee loopbruggen die voor korte looplijnen zorgen.

The Heart of Cito, lichtsculptuur

In de entree (ook van buiten goed zichtbaar) staat een kunstwerk van Ineke Hans, een grote stalen boom (8,5 x 5,5 meter) met LED-verlichting. Hij verandert dag en nacht van kleur; afwisselend schijnt blauw, lichtblauw en roze (de kleuren van CITO) licht uit de entree.

Het kunstwerk is een metafoor voor groei, vertakking en het opdoen van kennis. Het idee erachter: al lerende kun je groeien, tot je het punt bereikt waarop je op je best bent en zult stralen.
Het symboliseert ook een organisatie die stevig in de samenleving is verankerd.
De twaalf takken staan voor de relaties van Cito.
Door het veranderen van kleur gedurende de dag en nacht, fungeert het als het “hart” in het midden van het gebouw.

Naast het lichticoon ontwierp Ineke Hans ook speciaal meubilair voor de receptie en wachtruimte bij de entree. Deze komen overeen met de meubels op het dakterras van het gebouw.

Wat is het weten waard

Le Maire

Tegenwoordig lees of hoor je de naam nooit, maar in de beginfase werd het gebouw Le Maire genoemd, naar de Burgemeesterswijk die aan overzijde van de straat begint. Het pand dat tegenover dit gebouw zou komen werd toen aangeduid met La Mairesse.

De architecten

De architecten zijn Branimir Medić en Pero Puljiz van het Amsterdamse Architectenbureau De Architecten CIE.

Realisatie van het kunstwerk en de zitjes op het terras

De boomconstructie en de dakzitjes zijn gemaakt in samenwerking met las- en constructiebedrijf Helldörfer.

Opening door de koningin

Het gebouw is op 29 maart 2011 geopend door koningin Beatrix.

Flexibel gebouw

De kantoorvloeren zijn volledig flexibel van opzet met maximale vrijheid voor toepassing van nieuwe werkplekconcepten. Omdat het gebouw pas op vrij laat moment in het ontwerpproces door de ontwikkelaar is verkocht aan CITO, kwam dit meteen goed van pas.

Boven en onder het gebouw

Omdat de hoger liggende, aangrenzende bebouwing over het gebouw heen uitkijken zijn de technische ruimtes, die normaal gesproken nog bovenop het dak komen, verlegd naar de kelder zodat er een ‘schoon’ daklandschap is ontstaan.

Onder het gebouw zijn een openbare fietsenstalling van 915 m2, die aan ProRail wordt verhuurd, en een parkeergarage (op de begane grond maar vanwege het hellende terrein aan straatzijde half verdiept)

Cito

Cito is een toonaangevend test- en beoordelingsbedrijf. Het wordt internationaal erkend als expert in het ontwikkelen en afnemen van examens en toetsen.

Het fundament voor Cito werd gelegd door prof. A.D. de Groot. Hij begon in 1968 aan het instituut te bouwen met een medewerker en een boekhouder, vanuit een rijtjeshuis in Arnhem. In een tijd dat het onderwijs een stuk minder toegankelijk was dan nu (afkomst, status, woonplaats en geld bepaalden de kansen van een kind op vervolgonderwijs) was hij was ervan overtuigd dat een objectieve toets kon helpen om inzicht te krijgen in het hele kind. Naar Amerikaans voorbeeld ontwikkelde hij een instrument dat alle kinderen dezelfde kansen gaf om te laten zien wat ze in hun mars hadden, ongeacht afkomst of sociale willekeur. CITO is gestart als een overheidsorganisatie, maar is in 1999 geprivatiseerd.

Het maken van centrale toetsen en examens voor de overheid is een in de wet vastgelegde taak van CITO. Daarnaast ontwikkelt CITO meer dan 400 examens per jaar voor voortgezet onderwijs en ook examens voor het middelbaar beroepsonderwijs. Onder eigen label maakt CITO toets-, meet- en volginstrumenten voor het onderwijs en het bedrijfsleven.

CITO heeft ook een wetenschappelijke afdeling die werkt aan kennisdeling, onderzoek en innovatie, zowel nationaal als internationaal.

CITO is bekend van de CITO-toets in groep 8 van de basisschool. Sinds 2015 bestaat die niet meer. Daarvoor in de plaats is er de Centrale Eindtoets van het College voor Toetsen en Examens (CvTE). De opgaven van deze toets worden wel nog steeds door Cito gemaakt (naast deze toets bestaan nog 4 goedgekeurde eindtoetsen).

Literatuur / Websites

cito-gebouw.txt · Laatst gewijzigd: 2023/10/30 09:08 (Externe bewerking)