Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


borgardijnstraat

Woningblok Agnietenstraat / Borgardijnstraat / Onder de Linden / Voorbroodstraat

De woningen in het blok Agnietenstraat/Borgardijnstraat/Onder de Linden/Voorbroodstraat zijn gebouwd tussen 1918 en 1921.
De architecten waren Herman de Roos en Willem Overeijnder uit Rotterdamplugin-autotooltip__plain plugin-autotooltip_big Deze architecten hebben ook bijvoorbeeld het Petrolea-gebouw in Den Haag (aan de rand van het Malieveld) en het Sparta-stadion in Rotterdam ontworpen., die tien jaar later ook voor het ontwerp tekenden van de aanpalende Kapelwijk.
Om deze straten te bouwen moest er drastisch worden gesaneerd. Voordat er werd gebouwd stonden hier woningen van een, zelfs voor die tijd, belabberde kwaliteit. Publieke dames hadden hier hun ‘bedrijfje’ gevestigd.

De Borgardijnstraat en de Voorbroodstraat vormen een soort hofje, omsloten door een hogere bebouwing, en aan beide uiteinden toegankelijk door een soort kasteelpoort. Deze bouwwijze is buiten Arnhem vooral bekend uit de Spaarndammerbuurt in Amsterdam.
Binnenin maakt het verspringen van de daken de aanblik speels.
Het ziet er daar rustig en dorps uit.
In de poorten bevinden zich de voordeuren van de woningen boven de poorten.
De buitenring heeft duidelijk een wat stedelijk karakter. Bij de huizen in de Agnietenstraat en Onder de Linden zijn in het metselwerk muizentandjes aangebracht en mooi bewerkt houtsnijwerk en stenen randjes boven de ramen.

Voor arbeiders waren dit begin jaren twintig luxe woningen, ze waren voorzien van elektriciteit en de toiletten kenden al waterspoeling. De woningen aan Onder de Linden, die bij dit blok horen, waren zelfs ruim te noemen; zij waren voorzien van een kelder en een ruim balkon en hadden drie slaapkamers, een keuken, woonkamer en zelfs een voorkamer.

Ondanks het feit dat er voor arbeiders werd gebouwd, konden velen onder hen de huur niet opbrengen. Een gemiddelde huurprijs van € 2.16 per week was voor hen niet op te brengen. Het gevolg was dat er in de beginperiode hoofdzakelijk militairen en ambtenaren woonden.

Dat Volkshuisvesting zuinig op haar woningen was, blijkt wel uit het feit dat regelmatig bij de huurders een inspectrice langs kwam om te controleren of de bewoners wel zorgvuldig met het gehuurde omgaan. Mede hierdoor en door goed onderhoud tijdens de bewoning en na een verhuizing werd de verloedering tegengegaan.

In de poorten zien we nog de aansluiting van de radiodistributie1).

Het hele complex is tussen 1986 en 1990 gerenoveerd en is onlangs opnieuw onder handen genomen.

1)
Via de radiodistributie waren landelijke zenders te horen. Maar er werden ook Arnhemse uitzendingen doorgegeven; die werden gemaakt in het pand op de hoek Agnietenstraat / Hommelseweg.
borgardijnstraat.txt · Laatst gewijzigd: 2023/10/30 09:08 (Externe bewerking)