Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bakkerstraat_7

Dit is een oude revisie van het document!


Bakkerstraat 7

Een winkelwoning uit 1902 in Art Nouveau-stijl.

Wat is er te zien?

Het pand heeft een asymmetrische winkelpui van drie traveeën breed, gevat tussen twee hardstenen pilasters, die wordt overspannen door een ijzeren latei met afsluitende geprofileerde hardstenen lijst.
De pilasters hebben een uitbuikend basement, een vierkante schacht met afgeronde hoeken en een fantasie-kapiteel in art nouveau-stijl.
De latei is versierd met om en om een rozet en een spiraalvormig ornament.
De pui bestaat uit een grote samengestelde etalage op een hardstenen plint rechts en een portiek links.
Het portiek heeft een tegelvloer met geometrische motieven, een wand van zwarte tegels waarin tableaus met plaatmotieven in Art Nouveau-stijl en twee deuren.

De gevel is opgetrokken uit helderrode verblendsteenplugin-autotooltip__plain plugin-autotooltip_big Een verblendsteen is een holle, zeer gladde baksteen. Karakteristiek voor de verblendsteen zijn de scherpe randen. Deze baksteen wordt vervaardigd van een vette kleisoort met een hoog smeltpunt. Daardoor heeft de steen een hoge dichtheid en een erg goede kleurvastheid. In de verblendsteen zijn er vrij grote doorlopende holle ruimten, vaak vierkante gaten, die dienen om deze steen goed te kunnen drogen en gemakkelijk doorbakken te krijgen. De kleur van verblendsteen is meestal helderrood of geel. De verblendsteen werd rond 1880 voor het eerst gemaakt en vond vanaf die tijd veel toepassing. Door zijn heldere en moderne uitstraling was de verblendsteen vooral gewild bij de opkomende middenstand, die voor haar winkelpanden een fris en eigentijds uiterlijk wenste. De naam verblendsteen is afkomstig van het Duitse woord "verblenden" (blinderen, verbloemen, verbergen, maskeren) en werd oorspronkelijk gebruikt als gewone gevelsteen die de lelijke erachter liggende stenen moest verbergen. In het Duits heten deze stenen overigens Keramikklinker.. . Hij is voorzien van smeedijzeren sierankers.
De linker travee wordt recht afgesloten en de rechter twee traveeën worden beëindigd door een asymmetrische topgevel.
De gevelbeëindiging heeft een natuurstenen afdeklijst met piron op de topgevel.

Op de eerste verdieping zijn drie schuifvensters met meerruits bovenlichten, hardstenen lekdorpels, lateien met accolade-motief en gemetseld ontlastingsboogje.
De tweede verdieping heeft drie stolpramen met licht getoogd kalf en achtruits bovenlicht.
De zolderverdieping heeft in de linker travee drie gekoppelde segmentboognissen met tegelmozaïek in art nouveaustijl en in de topgevel drie gekoppelde smalle vensters met hardstenen lekdorpel en lateien. Het hogere middelste venster heeft een gebogen kalf en draairaam.

Ster op pad

In de serie “Ster op pad” van RTV Arnhem heeft Ster van Kooten de architectuur in Arnhem behandeld. Rob Slepicka is daarbij vaak de deskundige verteller.
In deze aflevering wordt dit gebouw behandeld (van 7:15 tot 9:31):


Wat is het weten waard?

Voor de oudere Arnhemmers is dit pand bekend als het antiquariaat Gijsbers & Van Loon (jarenlang vanaf 1953).

Rijksmonument

Dit pand is aangewezen als rijksmonument.
Op de site Rijksmonumenten.nl vind je meer informatie.

bakkerstraat_7.1594381824.txt.gz · Laatst gewijzigd: 2023/10/30 09:03 (Externe bewerking)