Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


museum_arnhem

Inhoud

Museum Arnhem

Utrechtseweg 87
Deze pagina is nog in bewerking

Naar ontwerp van Benthem Crouwel Architects is het bestaande museumgebouw gerenoveerd.

Er werd ook een nieuwe vleugel toegevoegd. Deze vleugel steekt vijftien meter uit boven de stuwwal, waardoor bezoekers ‘zwevend boven de bomen’ van een weids uitzicht over de omgeving genieten. Directeur Saskia Bak noemt de nieuwe vleugel “een echte cliffhanger.
De vleugel van ruim 11 meter lengte is via een schuifbaan boven de steile helling gehangen. De aannemer gebruikte voor de bijzondere operatie een techniek die bekend is uit de bruggenbouw, maar die nooit eerder is toegepast bij de bouw van panden. Een hangende vleugel zou normaal gebouwd worden vanaf een grote steigerconstructie. Maar de kwetsbare en steile stuwwal kan dat gewicht niet torsen. Daarom is voor de aanpak uit de bruggenbouw gekozen.

De nieuwe vleugel is betegeld met 82.000 unieke, met de hand vervaardigde tegels. Het bijzondere kleurverloop van de tegels op de gevel, van aardse tinten aan de walkant tot ijsblauw aan de zijde richting de rivier, symboliseert de locatie van het museum op de door een gletsjer ontstane stuwwal.
“De buitenkant moest subtiel én verrassend zijn, zodat het gebouw onderdeel wordt van de omgeving en tegelijk nieuwsgierigheid opwekt. De gevel wordt eigenlijk steeds interessanter wanneer je dichterbij komt. Alle tegels zijn uniek, alsof het allemaal kleine kunstwerkjes zijn, heel passend bij deze bijzondere plek en de functie als museum.”

Brede publieke trap'
Een brede publieke trap die het gebouw van oost naar west ‘doorboort’, verbindt de nieuwe vleugel met de eveneens nieuwe beeldentuin, een gratis toegankelijke ‘groene buitenzaal’ die is ontworpen door Karres en Brands. De trap leidt naar een platform dat aan weerszijden zicht biedt in de 550 vierkante meter vleugel en uitmondt in een ‘venster’ met zicht op de rivier. De trap fungeert ook als tribune voor het publiek, wanneer er voorstellingen plaatsvinden in de tuin.

De nieuwbouw bestaat uit vijf tentoonstellingszalen en twee publieksruimtes die onderling zijn verbonden via een ‘vanzelfsprekende routing’. De nieuwe tentoonstellingsruimten staan in dienst van de collectie en de wisselende exposities. Deze rustige zalen met ononderbroken wanden worden afgewisseld met ruimtes die juist open zijn en door middel van grote, doorlopende raampartijen een vrije blik bieden op de natuur en de stad, waardoor de unieke ligging van het museum optimaal benut en benadrukt wordt.

Monumentale koepel
In het bestaande gebouw heeft de monumentale koepel van Cornelis Outshoorn uit 1873 zijn functie als hart van het museum teruggekregen. In deze centrale ontmoetingsplek zijn de entree, de winkel en het café gehuisvest.\ Op de bovenverdieping van de koepel is een vrij toegankelijke activiteitenruimte gecreëerd, waar een doorlopend programma wordt aangeboden door het museum.
De koepel geeft tevens toegang tot de nieuwe beeldentuin.

Er is ook een nieuw depot gerealiseerd.

Op gang
Het heeft even geduurd voor de verbouwing van Museum Arnhem op gang kwam. Het museum was sinds 2017 gesloten, maar aanvankelijk was er geen aannemer te vinden voor het destijds beschikbare budget. Dankzij financiële bijdragen van de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland kwam er meer geld vrij. In 2019 werd de verbouwing definitief gegund aan Rots Bouw.

Museum Arnhem had in de tussentijd een tijdelijk onderkomen in de Sint-Walburgiskerk gevonden.

museum_arnhem.txt · Laatst gewijzigd: 2023/10/30 09:08 (Externe bewerking)