Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bakkerstraat_58-59

Bakkerstraat 58-59

La Rusticana

Wat is er te zien?

Buiten

Benedenzijde gevel

De benedenzijde van de gevel is is in 1919 ontworpen door Willem Diehl.
Deze gevel is in Art Deco uitgevoerd. Hij heeft een strakke vormgeving met sobere geometrische motieven van stroken en vierkanten. Diehl heeft gekozen voor een sober kleurgebruik: wit en groen.
Twee lantaarns sieren de hoofdingang die in het midden is gesitueerd.
Boven de twee grote ramen aan weerszijden van de hoofdingang zijn glas-in-loodramen geplaatst.

bakkerstraat_58-59_benedengevel.jpg

Bovenzijde gevel

De bovenzijde van het pand dateert uit de 18e en 19e eeuw.
De houten dakrand is fraai bewerkt en versierd met zes consoles.
De vijf ramen aan de onderkant van de bovenzijde zijn verdeeld in zes vlakken en hebben een gebogen afronding. Erboven bevinden zich drie natuurstenen witte blokken. Op de hoeken van de gebogen afronding zijn witte natuurstenen geplaatst, die de ramen met elkaar ‘verbinden’. Ter hoogte van de middelste vlakken zijn natuurstenen verbindingen gemaakt met medaillons met vruchtentrossen en medaillons. Aan de benedenkant van de vijf ramen, net boven de houten benedenzijde, zijn tussen de ramen en aan weerszijden ervan natuurstenen ‘verbindingen’ te zien.
De vijf ramen aan de bovenkant van de bovenzijde zijn verdeeld in vier vakken en hebben aan de bovenkant een gebogen afronding. Ook tussen deze ramen en aan weerszijden ervan zijn (aan de beneden- en de bovenkant) natuurstenen ‘verbindingen’ te zien. De verbindingen bij de gebogen afronding zijn ook versierd vruchtentrossen en medaillons.

bakkerstraat_58-59_bovengevel.jpg

Binnen

De gang heeft een fraai Lodewijk XV-stucplafond, het trappenhuis een verfijnde rococo-decoratie.
De linker achterkamer heeft een betimmering in Lodewijk XV-stijl.

Wat is het weten waard?

De bouwgeschiedenis

De gevel van deze twee oorspronkelijk middeleeuwse woonhuizen vertelt een hele bouwgeschiedenis.

In de 17e eeuw zijn beide oude woonhuizen waarschijnlijk voorzien van bakstenen trapgevels; van deze periode is in de voorgevel het muurwerk nog aanwezig met daarin de natuurstenen lagen en de medaillons met bloem- en fruitmotieven; ook zijn er boven de ramen nog uit die tijd stammende vensterbogen in baksteen, afgewisseld met natuursteen.

In de 18e eeuw werden beide ouderwetse trapgevels van hun top ontdaan en samengevoegd in de huidige brede lijstgevel met zware kroonlijst en fraai bewerkte consoles; de vensterverdeling van de twee oude huizen werd hierbij gehandhaafd, waardoor de nieuwe voorgevel een onregelmatig aanzien behield; zie de breedte van de muurdelen tussen de vensters onderling.

In de 19e eeuw zijn de oude 17e eeuwse vensters vervangen door moderne en grotere schuiframen; het oude muurwerk met de daarin aanwezige vensterbogen werd hierbij bewaard; daardoor zien we nu dubbele bogen boven de ramen, waarvan de oudste (bovenste) niet goed meer passen boven de nieuwe vensters.

In de jaren '20 van de 20e eeuw is de authentieke winkelpui in Art Déco-stijl geplaatst.

Rijksmonument

Dit pand is aangewezen als rijksmonument.
Op de site Rijksmonumenten.nl vind je foto's van - onder meer - het plafond.

bakkerstraat_58-59.txt · Laatst gewijzigd: 2023/11/07 09:39 door wim