Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


de_baksteen

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
de_baksteen [2020/06/28 12:40]
wim
de_baksteen [2023/10/30 09:08] (huidige)
Regel 5: Regel 5:
 Toen de Romeinen begin van de 5e eeuw verdwenen uit de Nederlanden, verdween daarmee ook de baksteennijverheid. In de eeuwen hierna was er minder behoefte aan steen als bouwmateriaal en werd vooral hout, leem, riet en zoden gebruikt.  Toen de Romeinen begin van de 5e eeuw verdwenen uit de Nederlanden, verdween daarmee ook de baksteennijverheid. In de eeuwen hierna was er minder behoefte aan steen als bouwmateriaal en werd vooral hout, leem, riet en zoden gebruikt. 
  
-In de loop van de Middeleeuwen ontstond meer behoefte aan hardere materialen. De voorheen uit het buitenland aangevoerde natuursteen kon niet meer aan de eis voldoen. In Italië was de baksteentechniek wel bewaard gebleven. De Friese kloosterorden((In de 12de en 13de eeuw waren er juist in Friesland heel veel kloosters. Er is geen provincie in Nederland die zo gevormd is door kloosters als Friesland.)), die contact hadden met Italië, herintroduceerden de kunst van het stenen bakken begin 12e eeuw in Nederland. De zeeklei die in Friesland gebruikt werd als grondstof, vereiste echter een ander bakprocedé. Naar waarschijnlijkheid hebben de Friese monniken dat procedé zelf ontwikkeld. Het zou tot de 13e eeuw duren voordat de techniek zich vanuit Friesland over Nederland verspreidde.+In de loop van de Middeleeuwen ontstond meer behoefte aan hardere materialen. De voorheen uit het buitenland aangevoerde natuursteen kon niet meer aan de eis voldoen. In Italië was de baksteentechniek wel bewaard gebleven. De Friese kloosterorden((In de 12e en 13e eeuw waren er juist in Friesland heel veel kloosters. Er is geen provincie in Nederland die zo gevormd is door kloosters als Friesland.)), die contact hadden met Italië, herintroduceerden de kunst van het stenen bakken begin 12e eeuw in Nederland. De zeeklei die in Friesland gebruikt werd als grondstof, vereiste echter een ander bakprocedé. Naar waarschijnlijkheid hebben de Friese monniken dat procedé zelf ontwikkeld. Het zou tot de 13e eeuw duren voordat de techniek zich vanuit Friesland over Nederland verspreidde.
  
 Ook in Arnhem werden in de 13ede eeuw stenen gebakken. Ten oosten van Arnhem waren steenovens in Het Broek en nabij IJsseloord. De jaarlijkse baksteenproductie van beide ovens samen bedroeg 400.000 stuks. Ook in Arnhem werden in de 13ede eeuw stenen gebakken. Ten oosten van Arnhem waren steenovens in Het Broek en nabij IJsseloord. De jaarlijkse baksteenproductie van beide ovens samen bedroeg 400.000 stuks.
Regel 24: Regel 24:
   * lepe steen: een steen waar een driehoekig deel uit is gehakt (bijvoorbeeld om metselwerk onder een hoek te laten aansluiten);   * lepe steen: een steen waar een driehoekig deel uit is gehakt (bijvoorbeeld om metselwerk onder een hoek te laten aansluiten);
   * varken: een steen die over de gehele lengte in de hoogte is afgeschuind (bijvoorbeeld om bogen te metselen).   * varken: een steen die over de gehele lengte in de hoogte is afgeschuind (bijvoorbeeld om bogen te metselen).
-{{ :lagenmaat_002.png?500 |}}((Afbeelding afkomstig van Wikipedia, Door Arend041 - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3805039))+{{ :baksteen_benamingen.jpg?600 |}}((Afbeelding afkomstig van Wikipedia, Door Arend041 - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3805039))
 === Kloostermoppen === === Kloostermoppen ===
 Kloostermoppen, ook wel kloosterstenen of monniksstenen genoemd, zijn middeleeuwse bakstenen. Ze waren veel groter dan de huidige bakstenen en werden vooral gebruikt in kloosters, kerken en kastelen. De naam kloostermoppen komt (vrijwel zeker) daar vandaan dat dat kloosterorden aan de bakermat van de baksteenfabricage stonden. Kloostermoppen, ook wel kloosterstenen of monniksstenen genoemd, zijn middeleeuwse bakstenen. Ze waren veel groter dan de huidige bakstenen en werden vooral gebruikt in kloosters, kerken en kastelen. De naam kloostermoppen komt (vrijwel zeker) daar vandaan dat dat kloosterorden aan de bakermat van de baksteenfabricage stonden.
 === De maat van de stenen als hulpmiddel bij het dateren van muren === === De maat van de stenen als hulpmiddel bij het dateren van muren ===
-Middeleeuwse bakstenen varieerden enorm in grootte. Maar als vuistregel geldt: hoe dikker de mop hoe ouder. Tijdens het historisch bouwkundig onderzoek in de binnenstad van 1991 – 2001, waarin ook de Historische Kelders zijn onderzocht,  is dan ook vaak uit de maat van de stenen de datering van de kelder afgeleid. +Middeleeuwse bakstenen varieerden enorm in grootte. Maar als vuistregel geldt: hoe dikker de mop hoe ouder. Tijdens het historisch bouwkundig onderzoek in de binnenstad van 1991 – 2001, waarin ook de Historische Kelders zijn onderzocht,  is dan ook vaak uit de maat van de stenen de datering van de kelder afgeleid
 +=== Metselverbanden === 
 +Enkele vaak voorkomende metselverbanden vind je [[metselverbanden|hier]].
  
de_baksteen.1593340845.txt.gz · Laatst gewijzigd: 2023/10/30 09:03 (Externe bewerking)