Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


vestagebouw

Vestagebouw

Het Vestagebouw is het voormalig verzekeringskantoor van de N.V. Verzekeringsmaatschappij Vesta, in 1930-1931 gebouwd naar ontwerp van architect W. Diehl in een gemengde bouwstijl met invloeden van het traditionalisme, de Art Deco en de Amsterdamse School.

De massieve indruk klopt met wat een verzekeringsmaatschappij wil uitstralen. En ook in kunstwerken wordt de bestemming van het gebouw duidelijk gemaakt.

Wat is er te zien?

Kunstwerken van Gijs Jacobs van den Hof

Op en aan het Vestagebouw zijn enkele werken van Gijs Jacobs van den Hof aangebracht.

Schuin boven de entree staan links en rechts twee vrouwenfiguren. Ze hebben allebei opgeheven armen, een naar achteren waaiende jurk en wapperende haren. Ze dragen de vruchten die door de verzekering worden aangeboden, en ze dragen vruchten als symbool voor de opbrengst na het afsluiten van een verzekering.

Boven de entree, boven de glas-in-loodramen, bevindt zich een groot reliëf. Hierop zijn de Vestaalse maagden afgebeeld, zes priesteressen van Vesta, de Romeinse godin van het haardvuur, van de huiselijke haard.
Midden tussen de zes maagden staat een rechthoekig altaar met vuur, een symbool voor Vesta. De ronde tempel met koepel die achter de tafel staat verwijst naar de tempel van Vesta in Rome op het Forum Romanum.
De twee buitenste maagden hebben in hun hand een olielamp.

Helemaal boven, aan weerskanten van het woord “Vesta” staan beelden van een naakte man en een naakte vrouw. De vrouw heeft aan haar voeten de hoorn des overvloeds en in haar hand een verzekeringspolis. De man staat met zijn voet op een draak als teken van de overwinning op het kwade.

Andere kunstwerken als onderdeel van het Gesamtkunstwerk

W.C. Brouwer maakte de belettering 'LEVENSVERZEKERING' en 'RENTEVERZEKERING' op de voorgevel. Deze waren lang aan het zicht onttrokken door houten panelen, maar zijn in 2018 weer in ere hersteld.
J. Gidding vervaardigde de glas-in-lood ramen in het trappenhuis.
Het uurwerk van de lantaarn is afkomstig van de firma Eysbouts uit Asten.

Wat is het weten waard?

Laatste opdracht van Willem Diehl

Het was de laatste grote opdracht van Willem Diehl (1876-1956) in Arnhem en vormt de monumentale afsluiting van zijn indrukwekkend oeuvre.

Gesamtkunstwerk

Het gebouw is een “Gesamtkunstwerk” waarin de beeldhouwkunst van Gijs Jacobs van den Hof, de glaskunst van Jaap Gidding en de keramische kunst van W.C. Brouwer samengaan met de architectuur van Diehl. Het wordt in interieur en exterieur gekenmerkt door gave verhoudingen, bijzonder materiaalgebruik en bijzondere ornamentiek.

Oorspronkelijke bebouwing

De Jansbuitensingel was oorspronkelijk bebouwd met herenhuizen in eclectische stijl. De drie herenhuizen die voor de bouw van het Vestakantoor werden gesloopt, zijn afgebeeld op een marmeren plaat in het trappenhuis.
Na de Tweede Wereldoorlog is trouwens de noordelijke straatwand van de Jansbuitensingel nagenoeg volledig gesloopt ten behoeve van grootschalige kantoorbebouwing.

Rijksmonument

Het Vestagebouw is aangewezen als rijksmonument.

Verliefd op Arnhem

Deze aflevering van Verliefd op Arnhem gaat over dit gebouw:
Een villa voor de godin Vesta

Literatuur / Websites

vestagebouw.txt · Laatst gewijzigd: 2023/11/06 19:08 door wim