Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


ketelstraat_21-23

KETELSTRAAT 21-23

ZARA

Het pand is gebouwd in 1925 naar een ontwerp van het Ingenieurs- en Architectenbureau Schaap (A.E.J. Tonnaer).
De brede gevel van het winkelpand is geplaatst voor twee in oorsprong middeleeuwse panden.
Het is opgetrokken in de stijl van de Amsterdamse School.

Wat is er te zien?

De fraaie brede gevel krult aan de zijkanten weg.

Bovenzijde van de gevel

De bovenrand van de gevel is voorzien van een rij verticale dakpannen. Deze rij volgt ook de beide golvende kanten aan linker- en rechterkant. Hierdoor lijkt deze breed opgezette gevel aan de zijkanten door een gleuf in zichzelf te verdwijnen.

Boven elkaar zien wij twee doorlopende stroken ramen met geribbeld glas met eronder een rand van hout. De ramen zijn met zware kegelvormen gedecoreerd en onderling verbonden met houten balken.
Beide stroken ramen zijn verdeeld in een onder- en een bovenkant. De bovenkanten bestaan uit een vijftal ramen naast elkaar, waarvan de ramen aan de buitenkant 12 (in de bovenste rij of 16 (de onderste rij) kleine ruiten bevat en de 3 middelste ramen ramen 15 (in de bovenste rij) of 20 (in de onderste rij).

De twee gegolfde zijkanten, links en rechts, hebben beide op 1e en 2e verdieping een smal raam, dat ook hier weer verdeeld is in een onder- en bovenkant. De bovenkant van dat raam is verdeeld in 3 kleinere ruiten onder elkaar op de 2e verdieping en in 4 kleinere ruiten onder elkaar op de 1e verdieping.
Boven deze ramen zit een betonnen golvende latei, die oogt als een kleine overkapping boven het raam.

Begane grond

De begane grond is luchtig en transparant door de grote glazen ruiten. De verticale staanders in het glas zijn geplaatst in het verlengde van de verticale kozijndelen erboven.

In de smalle ruimte op de grens met het belendende pand is een ornament aangebracht.

Wat is het weten waard?

Amsterdamse school

De voorgevel boven de winkelpui is karakteristiek voor de stijl van de Amsterdamse School: bakstenen, gebogen geveldelen op de hoeken, een rij gevelpannen langs de bovenrand, en reeksen gekoppelde vensters met horizontale roedenverdeling.

Van hetzelfde architectenbureau

Het Ingenieurs- en Architectenbureau Schaap heeft ook getekend voor het ontwerp van het pand Eiland 6. De architect daarvan was een andere medewerker van het bureau, H.C.J.M. Brück.

Zie ook de pagina over Willem Frederik Carel Schaap

Gemeentelijk monument

Dit pand is aangewezen als gemeentelijk monument.

ketelstraat_21-23.txt · Laatst gewijzigd: 2023/10/30 09:08 (Externe bewerking)