Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


hijman_ongerijmd

Dit is een oude revisie van het document!


Hijman Ongerijmd

Grote Oord 15

Een boekhandel met een bewogen geschiedenis

In 1895 startte Simon Hijman Jzn. een boekhandel aan de Koningstraat 64. In 1919 ontstond na een fusie Hijman, Stenfert Kroese en Van der Zande NV.
Naast boekhandel was Hijman, Stenfert Kroese en Van der Zande uitgever van eigentijdse literatuur. Zo publiceerde men teksten van de jonge generatie schrijvers, zoals Adriaan Roland Holst en Jan Greshoff. De uitgave van de Geschiedenis de Nederlandse Letterkunde (1926) was jarenlang de meest toonaangevende Nederlandse literatuurgids.
In 1941 werd de boekhandel door de Duitse bezetter in beslag genomen. Hijman en zijn zoon Rudolf Julius, beiden directeur, werden ontslagen. Hijman en zijn echtgenote doken onder maar werden verraden en gedeporteerd naar Auschwitz, waar ze op 6 september 1944 zijn gestorven.
Door onbekende oorzaak brandde het pand aan de Koningstraat op 30 april 1945 geheel uit.
Rudolf Julius Hijman zette na de oorlog de activiteiten van Hijman, Stenfert Kroese en Van der Zande voort. Met hulp van de Gemeente Arnhem opende hij een nieuwe boekhandel aan de Grote Oord 15, een voormalige kruidenierszaak.

Wat is er te zien?

Een gedenksteen

Naast de ingang van de winkel herinnert een gedenksteen aan de bewogen geschiedenis van de boekhandel en haar vroegere eigenaren. De steen is in 1920 ontworpen door grafisch kunstenaar Jan van Krimpen.
In het midden staat het handelsmerk van de firma: een menora, een zevenarmige Joodse kandelaar. Daar omheen staat het motto
Het Schoone Kennen Veredelt de Ziel.
Dit motto is bedacht door dichter Jan Greshoff, hij gebruikte hiervoor de beginletters van de firmanaam Hijman, Stenfert Kroese en Van der Zande.

hijman_ongerijmd.1628443063.txt.gz · Laatst gewijzigd: 2023/10/30 09:04 (Externe bewerking)