Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bakkerstraat_12b

Bakkerstraat 12B

Het pand is gebouwd rond het midden van de 19e eeuw, tussen 1840 en 1860 en is markant gelegen op de hoek met de Bentinckstraat.

Wat is er te zien?

Het huis heeft een gaaf en karakteristiek vroeg 19e-eeuwse uiterlijk.

Gevels

De gevels van het voorhuis zijn gemetseld in baksteen in kruisverband.

Lijstgevel

Het pand heeft een fraaie, gave lijstgevelplugin-autotooltip__plain plugin-autotooltip_bigEen lijstgevel is een gevel waarvan de geveltop een vrij hoge meestal versierde band omvat. Meestal is de lijstgevel geprofileerd of gedecoreerd. In sommige bouwstijlen zelfs zwaar gedecoreerd..

Voorgevel Bakkerstraat

De vier traveeën brede voorgevel sluit af met een fors hoofdgestelplugin-autotooltip__plain plugin-autotooltip_big Met een hoofdgestel wordt een breed, horizontaal lijstwerk bedoeld. Een hoofdgestel bestaat uit (van onder naar boven) architraaf (de dragende balk), fries (een band met voorstellingen) en kroonlijst (een horizontale band aan een bouwwerk, meestal uitspringend en geprofileerd of van versieringen voorzien). met ronde en rechthoekige casementenplugin-autotooltip__plain plugin-autotooltip_bigEen casement is een verdiept paneel of veld, vaak in metselwerk. op het friesplugin-autotooltip__plain plugin-autotooltip_big Een fries is het middelste deel van een hoofdgestel tussen de architraaf en de kroonlijst, soms gedecoreerd met een figurenreliëf..
Er is een hardstenen plint, waarin bij de vensters links kelderlichten met 3-lichtkozijnen met getoogde openingen.
De vensters, in de eerste bouwlaag 8- ruits schuiframen, in tweede en derde bouwlaag 6-ruits schuiframen met persiennesplugin-autotooltip__plain plugin-autotooltip_big Een persienne is een vensterluik met in een raamwerk horizontaal schuinstaande latten, die - in tegenstelling met een moderne jaloezie - niet beweegbaar zijn. Het doet oosters aan., bezitten strekkenplugin-autotooltip__plain plugin-autotooltip_big Een strek is een op een bepaalde manier uitgevoerd metselwerk dat dient om de muur- of wandopening van een raam of deur te overspannen. Omdat er te veel gewicht op het kozijn zou komen te rusten gebruikt men een stevige constructie van het metselwerk ter ontlasting. Een van de mogelijkheden hiervoor is een metselwerk in de vorm van een trapezium dat aan de bovenzijde breder is dan aan de onderzijde. Een sterkere constructie is een hanenkam, terwijl een rollaag minder gewicht kan opvangen. Als de overspanning te groot is voor een gemetselde constructie, wordt een latei of balk toegepast. Wanneer een strek aan de onderzijde een gebogen vorm heeft wordt dat een getoogde strek genoemd., houten lekdorpels en kozijnen met duivenjagersprofielplugin-autotooltip__plain plugin-autotooltip_bigDe duivenjager is een kwartrond profiel, opgesloten tussen een bandje aan iedere kant: dat is de ‘duivenjager’, wat resulteert in een extra schaduw aan de ene en een lichte streep aan de andere kant. Onduidelijk is wat de herkomst is van het woord duivenjager. Wel is bekend dat bij het maken van deze profilering gebruik werd gemaakt van een klein beukenhouten schaafje, de duveljager of lijstschaaf genoemd. De leerjongen die de duveljagers (bandjes) mocht aanbrengen werd ook wel duvelstoejager genoemd, maar deze benaming werd vaker gebruikt, het woord betekent namelijk ‘manusje van alles’, iemand die voor allerlei klusjes wordt gebruikt..
In de eerste bouwlaag zit rechts een dubbele paneeldeur met geprofileerd kalfplugin-autotooltip__plain plugin-autotooltip_big Een deurkalf of kalf is een horizontale tussendorpel in een kozijn, die een deur scheidt van het bovenlicht boven de deur. en 2-ruits bovenlicht.

Zijgevel Bentinckstraat

De bakstenen zijgevel aan de Bentinckstraat bezit een gepleisterde plint.
In de gevel bevindt zich een ingang met paneeldeur met 2-ruits bovenlicht.
Geheel links een kozijn met middenstijl en twee 8-ruits schuiframen. In de tweede bouwlaag vier vensters waarvan de linker twee oorspronkelijk zijn. Hierin een 6-ruits schuifraam en een gewijzigd raam. In de derde bouwlaag links twee vensters met 4- en 6-ruits schuiframen.

Dak

Het pand heeft een omlopend afgeplat schilddak met gesmoorde moderne pannen en enkele niet oorspronkelijke dakkapellen.

Wat is het weten waard?

Kelders

Het pand heeft twee kelderruimten met tongewelven en kaarsnissen. De waarschijnlijk 16e-eeuwse kelder onder het op de hoek gelegen deel is een overblijfsel van het pand dat eerder hier gestaan heeft. De kleine kelder aan de Bentinckstraat heeft een een hoger vloerniveau en kan in oorsprong hebben behoord tot een apart huis, dat bij de bouw van het nieuwe pand zal zijn gesloopt.

’t Heerenhuys / Postkantoor / ijkkantoor

Het pand heeft in vroeger tijd dienst gedaan als postkantoor en ook als ijkkantoor. Het staat ook bekend als ’t Heerenhuys.

Rijksmonument

Dit pand is aangewezen als rijksmonument.
Op de site Rijksmonumenten.nl vind je enkele foto's.

bakkerstraat_12b.txt · Laatst gewijzigd: 2023/10/30 09:08 (Externe bewerking)