Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


paleis_van_justitie

Paleis van Justitie

Wordt nog aangevuld
Het gebouw, ontworpen door Frank Sevenhuijsen, architect van de Rijksgebouwendienst, wordt gekenmerkt door een sobere functionaliteit en zakelijke gevels. Het komt nogal streng, dominant en somber over. Zo straalt het een bepaalde autoriteit uit die hoort bij gerechtsgebouwen.

Wat is er te zien?

De gevel

Op enige afstand naar het gebouw kijkend valt het rechthoekige aan het gebouw op: een rechthoekig raster, rechthoeken die overal in de gevel (en ook in het interieur) terugkomen.

De gevel bestaat uit een betonnen frame met zware staanders en liggers, ingevuld met betonnen vlakken. De staanders en liggers zijn van een lichtgrijs beton dat gepolijst is waardoor het grind zichtbaar is en als decoratie werkt. De vlakken hebben een licht geruwd oppervlak in een donkere grijsgroene tint.

De vensters liggen wat naar achteren. Daardoor en door het spel (van het voeglijnen) van pilaren, liggers en vlakken ontstaat er (toch) een lichte “beweging” in de gevel.

Op de begane grond heeft de voorgevel over de hele lengte een arcade. Binnen de arcade heeft de gevel een verticaal gestreept patroon met hooggeplaatste vensters.

De vitrine

In de arcade staat een vitrine. Daarin werden destijds oproepingen en vonnissen gepubliceerd. Tegenwoordig bestaan daar andere (digitale) methodes voor.

De Uitspraak

Sinds enkele jaren programmeert Plaatsmaken, een productiehuis dat gevestigd is op de Klarendalseweg, in die vitrine – onder de naam De Uitspraak – actuele beeldende kunst. Dit vanuit de gedachte dat het tegenkomen van kunst op onverwachte plekken een extra glans aan je dag kan geven.
In samenwerking met de afdeling BEAR (Fine Art) van ArtEZ krijgen (ex) studenten de gelegenheid een voorstel in te dienen voor de vitrine. Jaarlijks worden uit de ingezonden voorstellen vier plannen uitgekozen. Deze worden door Plaatsmaken op canvas geprint en zijn telkens een kwartaal lang te zien, dag en nacht, voor iedereen die langsloopt of speciaal gaat kijken. Dit is voor beide partijen goed: jonge kunstenaars doen ervaring op met exposeren en Plaatsmaken is zo verzekerd van het programmeren van jong talent direct vanaf de academie.
Op de site van Plaatsmaken staat de actuele informatie over de expositie.

4 Verdiepingen

In 1998 is het gebouw uitgebreid. Het telt nu vier bouwlagen. Oorspronkelijk waren het er drie. Voor de nieuwe verdieping is hetzelfde raster en materiaal gebruikt. Een opvallend verschil met de oudbouw is wel dat die vrijwel helemaal uit vensters bestaat.

De kroonlijst

Het oorspronkelijke gebouw (vóór de uitbreiding met een vierde etage) was bekroond met een gestileerde en opengewerkte kroonlijst van betonnen staanders en liggers. Die is bovenop de nieuwe verdieping teruggekeerd.

Nieuwbouw

Bij de uitbreiding in 1998 is – naast de uitbreiding met een 4de etage- aan de oostzijde een nieuw gedeelte aangebouwd.
Het ontwerp daarvan was van architect Jan Dirk Peereboom Voller van Architecten Cie (tegenwoordig Cie).
Deze paragraaf wordt nog aangevuld

Wat is het weten waard?

Prefab

Het gebouw is nagenoeg helemaal opgetrokken uit prefab-delen die ter plekke als een bouwpakket in elkaar werden gezet> het Paleis van Justitie was een van de eerste grootschalige projecten in Arnhem waarboj met prefab-delen is gewerkt.

paleis_van_justitie.txt · Laatst gewijzigd: 2024/02/08 10:02 door wim