Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


stadhuis

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
stadhuis [2020/05/31 17:40]
wim [Binnen]
stadhuis [2023/10/30 09:08] (huidige)
Regel 1: Regel 1:
 ====== Stadhuis ====== ====== Stadhuis ======
-Stadhuizen horen tot de oudste openbare gebouwen die in de middeleeuwse steden verrezen. Ook in Arnhem was een huis der burgers. Hier kwamen de schepenen en burgemeesters bijeen voor hun bestuursvergaderingen en rechtspraak. Het stadhuis bevond zich aan de Markt, ongeveer waar nu het Paleis ban Justitie staat. Die markt was toen overigens veel kleiner dan nu. +Stadhuizen horen tot de oudste openbare gebouwen die in de middeleeuwse steden verrezen. Ook in Arnhem was een huis der burgers. Hier kwamen de schepenen en burgemeesters bijeen voor hun bestuursvergaderingen en rechtspraak. Het stadhuis bevond zich aan de Markt, ongeveer waar nu het Paleis van Justitie staat. Die markt was toen overigens veel kleiner dan nu. 
  
 Na de woelige en financieel moeilijke jaren na de Franse revolutie besluit het gemeentebestuur naar andere huisvesting om te zien. Het oude Gotische stadhuis was erg zwaar vervallen en werd rond 1830 gesloopt. En als nieuw stadhuis kocht de gemeente omstreeks 1828 het [[duivelshuis|Duivelshuis]], dat in de loop der jaren enkele keren is verbouwd en uitgebreid. Na de woelige en financieel moeilijke jaren na de Franse revolutie besluit het gemeentebestuur naar andere huisvesting om te zien. Het oude Gotische stadhuis was erg zwaar vervallen en werd rond 1830 gesloopt. En als nieuw stadhuis kocht de gemeente omstreeks 1828 het [[duivelshuis|Duivelshuis]], dat in de loop der jaren enkele keren is verbouwd en uitgebreid.
Regel 31: Regel 31:
 === Inscriptie === === Inscriptie ===
 In de lage witmarmeren muur langs de vijver staat een tekst gegraveerd van de Arnhemse dichter schrijver en politicus Bernard Verhoeven: //“Dit stenen teken meldt dat Arnhem met geweld geschaad werd en geschonden maar zich door burgers moed na twintig jaar in gloed en glorie heeft hervonden”//.\\ In de lage witmarmeren muur langs de vijver staat een tekst gegraveerd van de Arnhemse dichter schrijver en politicus Bernard Verhoeven: //“Dit stenen teken meldt dat Arnhem met geweld geschaad werd en geschonden maar zich door burgers moed na twintig jaar in gloed en glorie heeft hervonden”//.\\
-Aan de Walburgstraat zijn enkele reliëfs te zien van de staat waarin de [[eusebiuskerk|Eusebiuskerk]] en omgeving === Historische loper === +Aan de Walburgstraat zijn enkele reliëfs te zien van de staat waarin de [[eusebiuskerk|Eusebiuskerk]] en omgeving 
-Ontwerper Ruud-Jan Kokke renoveerde in 2007 het buitenterrein en de entree van het stadhuis. Hij vergrootte het bordes en bracht een L-vormige trap aan met een brede, roestvrijstalen loper ervoor. In deze loper staat een poëtische, speciaal door Koos van Zomeren geschreven tekst gelaserd die ’s avonds van onderuit wordt belicht. Zij vertelt over de geschiedenis van Arnhem.+ === Historische loper === 
 +Ontwerper <autott plain> <content>Ruud-Jan Kokke</content> <tip> Van ontwerper Ruud-Jan Kokke zijn in Arnhem verschillende werken te bewonderen. In deze Gilde-Encyclopedie komen we hem tegen in de pagina’s over het Stadhuis en de Eusebius. Meer informatie over hem en over zijn Arnhemse werken vind je hier: Arnhem uit de Kunst, Theo Brink, Uitgave Hijman Ongerijmd, blz 57 e.a.</tip> </autott> renoveerde in 2007 het buitenterrein en de entree van het stadhuis. Hij vergrootte het bordes en bracht een L-vormige trap aan met een brede, roestvrijstalen loper ervoor. In deze loper staat een poëtische, speciaal door Koos van Zomeren geschreven tekst gelaserd die ’s avonds van onderuit wordt belicht. Zij vertelt over de geschiedenis van Arnhem.
 === De raadzaal === === De raadzaal ===
 De raadzaal springt als een blokvormig geheel en springt aan de zuidzijde sterk uit boven de vijver met de fonteinen. Hij is geplaatst op pijlers. Ook dit symboliseert de bestuurlijke openheid. De raadzaal springt als een blokvormig geheel en springt aan de zuidzijde sterk uit boven de vijver met de fonteinen. Hij is geplaatst op pijlers. Ook dit symboliseert de bestuurlijke openheid.
Regel 69: Regel 70:
 Ook naast de hiervoor al genoemde zijn er binnen in het stadhuis veel kunstwerken, zoals de Parachutist van Jits Bakker en Afwachting van Leo Braat in de grote hal en Gildedoeken van People of the Labyrints bovenaan de trap. Ook naast de hiervoor al genoemde zijn er binnen in het stadhuis veel kunstwerken, zoals de Parachutist van Jits Bakker en Afwachting van Leo Braat in de grote hal en Gildedoeken van People of the Labyrints bovenaan de trap.
  
-===== Wetenswaardigheden ===== +=====Wat is het weten waard?===== 
-__Openbare prijsvraag__\\+=== Openbare prijsvraag ===
 De ontwerpwedstrijd was al in 1953 uitgeschreven, maar het duurde nog een flinke tijd voordat er werd gebouwd. De ontwerpwedstrijd was al in 1953 uitgeschreven, maar het duurde nog een flinke tijd voordat er werd gebouwd.
 In eerste instantie kwam er geen winnaar.  Dat had alles te maken met het programma van eisen, dat vooral ging over stedenbouwkundige aspecten (ligging en positie t.o.v. provincie en justitie, schakel tussen de historische binnenstad met zijn winkels en de warenmarkt) en de functies die het moest vervullen. Volgens de jury hadden de deelnemers de stedenbouwkundige vragen niet naar tevredenheid beantwoord. De meest kansrijke ontwerpen zijn daarna onder begeleiding verder uitgewerkt. In eerste instantie kwam er geen winnaar.  Dat had alles te maken met het programma van eisen, dat vooral ging over stedenbouwkundige aspecten (ligging en positie t.o.v. provincie en justitie, schakel tussen de historische binnenstad met zijn winkels en de warenmarkt) en de functies die het moest vervullen. Volgens de jury hadden de deelnemers de stedenbouwkundige vragen niet naar tevredenheid beantwoord. De meest kansrijke ontwerpen zijn daarna onder begeleiding verder uitgewerkt.
- +=== Spazio ===
-__Spazio__\\+
 De Italiaanse naam van het ontwerp van Konijnenburg is ‘Spazio’ (tussenruimte). Deze naam verwijst naar de ruimte tussen de oudste kerken van Arnhem, de [[eusebiuskerk|Eusebiuskerk]] en de [[walburgiskerk|Walburgiskerk]], die met dit ontwerp ingevuld werd, en dan ook nog met een gebouw dat in zijn gehele vormgeving tot uiting brengt hoe het stadhuis een schakel, een open tussenruimte vormt die als het ware uitnodigt tot contact tussen de burgerij en haar Overheid.  De Italiaanse naam van het ontwerp van Konijnenburg is ‘Spazio’ (tussenruimte). Deze naam verwijst naar de ruimte tussen de oudste kerken van Arnhem, de [[eusebiuskerk|Eusebiuskerk]] en de [[walburgiskerk|Walburgiskerk]], die met dit ontwerp ingevuld werd, en dan ook nog met een gebouw dat in zijn gehele vormgeving tot uiting brengt hoe het stadhuis een schakel, een open tussenruimte vormt die als het ware uitnodigt tot contact tussen de burgerij en haar Overheid. 
- +=== De eerste steen ===
-__De eerste steen__\\+
 De eerste steen werd gelegd op 18 september 1964 door vier jongeren die op 17 september 1944 waren geboren. De eerste steen werd gelegd op 18 september 1964 door vier jongeren die op 17 september 1944 waren geboren.
 In de jaren 1999/2000 onderging het gebouw een grondige restauratie, die in mei 2001 voltooid was; sindsdien is de eerste steen niet meer terug te vinden. In de jaren 1999/2000 onderging het gebouw een grondige restauratie, die in mei 2001 voltooid was; sindsdien is de eerste steen niet meer terug te vinden.
- +=== Architectuur ===
-__Architectuur__\\+
 Het stadhuis is gebouwd in modernistische, functionalistische stijl en is zoals al gezegd een voorbeeld van een zgn. atriumgebouw Het stadhuis is gebouwd in modernistische, functionalistische stijl en is zoals al gezegd een voorbeeld van een zgn. atriumgebouw
- +=== Wederopbouw ===
-__Wederopbouw__\\+
 Het stadhuis behoort tot de grote projecten van de wederopbouw van het Arnhemse stadshart, dat juist in deze omgeving in september 1944 enorm verwoest is.  Het stadhuis behoort tot de grote projecten van de wederopbouw van het Arnhemse stadshart, dat juist in deze omgeving in september 1944 enorm verwoest is. 
- +=== Stadskantoor ===
-__Stadskantoor__\\+
 Architect Konijnenburg had een voor de jaren 60 ruim gebouw ontworpen met een overcapaciteit van 25%. Jaren later bleek die capaciteit toch niet toereikend te zijn. In 1992  werd er een “stadskantoor” aan de Eusebiusbuitensingel (ontworpen door architect Edward Morroy) in gebruik genomen.  Architect Konijnenburg had een voor de jaren 60 ruim gebouw ontworpen met een overcapaciteit van 25%. Jaren later bleek die capaciteit toch niet toereikend te zijn. In 1992  werd er een “stadskantoor” aan de Eusebiusbuitensingel (ontworpen door architect Edward Morroy) in gebruik genomen. 
 Dit stadskantoor zal in de komende jaren weer (geheel of gedeeltelijk) door de gemeente worden verlaten. Dit stadskantoor zal in de komende jaren weer (geheel of gedeeltelijk) door de gemeente worden verlaten.
- +=== Willem Diehlprijs 2009 ===
-__Willem Diehlprijs 2009__\\+
 De renovatie van het stadhuis in 2007-2008 door Ruud-Jan Kokke is door de vakjury bekroond met de [[diehl|Willem Diehlprijs]] 2009. De renovatie van het stadhuis in 2007-2008 door Ruud-Jan Kokke is door de vakjury bekroond met de [[diehl|Willem Diehlprijs]] 2009.
- +=== Gemeentelijk monument ===
-__Gemeentelijk monument__\\+
 Het stadhuis is een gemeentelijk monument. Het stadhuis is een gemeentelijk monument.
  
 ===== Weetjes ===== ===== Weetjes =====
-__Raadzaal__\\+=== Raadzaal ===
 In vroeger tijden maakten de fonteinen veel geraas, zoveel dat ze moesten worden uitgeschakeld als de raad bijeenkwam. Na raamisolatie was dit probleem deels verholpen. In vroeger tijden maakten de fonteinen veel geraas, zoveel dat ze moesten worden uitgeschakeld als de raad bijeenkwam. Na raamisolatie was dit probleem deels verholpen.
- +=== Het orgel bij de raadzaal ===
-__Het orgel bij de raadzaal__\\+
 Er is nooit gespeeld op het orgel. Het is nu eigenlijk alleen nog een façade. Het kan ook niet weggehaald worden omdat het hout van de wand geen duurzaam hout is en dus niet meer te koop. Er is nooit gespeeld op het orgel. Het is nu eigenlijk alleen nog een façade. Het kan ook niet weggehaald worden omdat het hout van de wand geen duurzaam hout is en dus niet meer te koop.
  
 ===== Actualiteiten ===== ===== Actualiteiten =====
-__Toekomstige verbouwing van het stadhuis__\\+=== Toekomstige verbouwing van het stadhuis ===
 Men had het voornemen om het stadhuis grondig te verbouwen en te verduurzamen en daarna alle ambtenaren weer in het stadhuis onder te brengen. Dat blijkt financieel echter niet (meer) haalbaar.\\ Men had het voornemen om het stadhuis grondig te verbouwen en te verduurzamen en daarna alle ambtenaren weer in het stadhuis onder te brengen. Dat blijkt financieel echter niet (meer) haalbaar.\\
-https://www.gelderlander.nl/arnhem/40-miljoen-voor-vernieuwd-stadhuis-is-zuinige-huisvader-arnhem-te-dol~a10d02ed/+Een bericht hierover is te lezen in [[https://www.gelderlander.nl/arnhem/40-miljoen-voor-vernieuwd-stadhuis-is-zuinige-huisvader-arnhem-te-dol~a10d02ed/|de Gelderlander van 4 februari 2020]]
  
 ===== Data ===== ===== Data =====
Regel 130: Regel 123:
   * Beeldenvaart door Arnhem, M. Beks en W. van Heusden, 1983   * Beeldenvaart door Arnhem, M. Beks en W. van Heusden, 1983
   * AA40 of Arnhem Authentiek in 40 onderwerpen. B. Beumer, 2001, Westervoort, Uitgeverij Beeld, pp. 114-116   * AA40 of Arnhem Authentiek in 40 onderwerpen. B. Beumer, 2001, Westervoort, Uitgeverij Beeld, pp. 114-116
-  * http://www.arneym.nl/kerkkloostergraf/00000098bb0aef31b/00000097a90b013c3/index.html 
   * Wederopbouwdatabank Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed   * Wederopbouwdatabank Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
   * Gids Arnhem en omstreken   * Gids Arnhem en omstreken
   * Gemeentehuizen in Gelderland, Thea en Jan de Roos, Groningen, 1995   * Gemeentehuizen in Gelderland, Thea en Jan de Roos, Groningen, 1995
 +  * [[http://www.arneym.nl/monumentenbinnenstad/stadhuis/index.html|Arneym.nl]]
  
  
stadhuis.1590939633.txt.gz · Laatst gewijzigd: 2023/10/30 09:04 (Externe bewerking)