Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


schoolstraat_33

Dit is een oude revisie van het document!


Lorentz-HBS

Schoolstraat 35

De Lorentz H.B.S. is gebouwd in 1904-1905 naar een ontwerp van G. Versteeg, adjunct-directeur van de Dienst Gemeentewerken, in een stijl die invloeden vertoont van Berlage, rationalisme en Art Nouveau.

Wat is er te zien?

Buiten

De voorgevel is symmetrisch opgebouwd en bestaat uit een middenrisaliet en aan weerszijden 3 traveeën.
Hij is opgetrokken in rode baksteen, gemetseld in staand verband, en zeer gedetailleerd met rijke versieringen en met gebruikmaking van verschillende luxe materialen.

De middenrisaliet

De middenrisaliet is tot ca. 2m. hoogte bekleed met platen van roze-rood Noors graniet.
De ingangspartij is uitgevoerd in hetzelfde materiaal, en de deuropening is afgesloten door granieten lateien.
Ook de twee kleine rechthoekige vensters waardoor de ingangspartij wordt geflankeerd, heeft geornamenteerde granieten lateien.
De vensters op de eerste verdieping hebben aan de onderzijde granieten dorpels met afzaten tussen geornamenteerde granieten elementjes.

De vensters op de eerste verdieping zijn gescheiden door geprofileerde bakstenen penantenplugin-autotooltip__plain plugin-autotooltip_big een penant ofwel muurveld is het (bakstenen) muurgedeelte tussen twee gevelopeningen, die boven en onder eindigen in zandstenenplugin-autotooltip__plain plugin-autotooltip_big De gebruikte zandsteen is Obernkirchener zandsteen. Obernkirchen ligt in Duitsland, ter hoogte van Enschede tussen Osnabrück en Hannover. Al sinds de 11e eeuw wordt daar zandsteen gewonnen. Obernkirchener zandsteen is in Nederland onder meer ook gebruikt bij de bouw van het Paleis op de Dam en het Vredespaleis hoekstukjes. De lateien en de bovenlichten zijn ook van zandsteen.
Ook tussen de bovenlichten bevinden zich penanten van baksteen, die onder en boven beëindigd worden door zandstenen blokjes.
Boven de penanten zijn zandstenen consoles geplaatst die de overstekende bakgoot dragen.
De zandstenen elementen zijn geornamenteerd.

De dubbele houten paneeldeur is voorzien van ruitjes, smeedijzeren roosters en sierbeslag.

Boven de ingangspartij is een dubbele ijzeren klok geplaatst.
Boven de vensters zijn twee wapenschilden van de provincie Gelderland en de stad Arnhem aangebracht, uitgevoerd in sectiel aardewerkplugin-autotooltip__plain plugin-autotooltip_big Bij sectiel aardewerk zijn de tegels niet gebonden aan een strenge, vierkante vorm, maar zien zij eruit als onregelmatige puzzelstukken die sierlijk meebuigen met de contouren van de afgebeelde figuren; het lijkt op glas-in-lood in keramische vorm. .

In de hoeken van de risaliet bevinden zich aan iedere zijde twee boven elkaar geplaatste hoekvensters, gescheiden door granieten dorpels en voorzien van kwartrond gebogen ramen met glas-in-lood.

Ster op pad

In de serie “Ster op pad” van RTV Arnhem heeft Ster van Kooten de architectuur in Arnhem behandeld. Rob Slepicka is daarbij vaak de deskundige verteller.
In deze aflevering wordt dit gebouw behandeld (vanaf 9:31):


Wat is het weten waard?

Kantstrook

Voor de deur van de school is een kantstrook geplaatst, waarop staat te lezen dat de beroemde graficus Maurits Escher daar naar school ging en het karakteristieke trappenhuis van de HBS gebruikte als inspiratiebron voor een aantal van zijn beroemdste gravures.
De tekst op de kantstrook luidt:

DE GRAFICUS • MAURITS CORNELIS ESCHER (1898-1972 ) • WAS VAN 1912 TOT 1918 LEERLING VAN DEZE HBS. EEN TRAPPENHUIS ZOALS IN DIT SCHOOLGEBOUW VORMDE EEN BELANGRIJK ELEMENT IN ZIJN WERK.

Maurits Cornelis Escher (1898-1972) werd geboren in Leeuwarden, maar verhuisde op vijfjarige leeftijd met zijn ouders naar Arnhem, waar het gezin een huis betrok aan de Utrechtseweg. In 1912 ging Escher naar de HBS in de Schoolstraat, maar hij bleek een slechte leerling; hij zakte uiteindelijk voor zijn eindexamen. Omdat hij alleen in tekenen uitblonk, koos hij een vervolgopleiding op de School der Maatschappij voor Bouwkunde en Kunstnijverheid in Haarlem.
De gravures die verwijzen naar het Arnhemse trappenhuis heeft Escher gemaakt in de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog.

De kantstrook is op vrijdag 28 februari 2014 onthuld door wethouder Margreet van Gastel.

Rijksmonument

Dit pand is aangewezen als rijksmonument.

schoolstraat_33.1612630886.txt.gz · Laatst gewijzigd: 2023/10/30 09:04 (Externe bewerking)