Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


kastanjelaan_31a

Dit is een oude revisie van het document!


Error: Invalid instantiation of autotooltip plugin

Kastanjelaan 31a

Het gebouw stamt uit 1891.

Wat is er te zien?

Het is gebouwd in de . Opvallend zijn ook de gebruikte verblendstenenplugin-autotooltip__plain plugin-autotooltip_big Een verblendsteen is een holle, zeer gladde baksteen. Karakteristiek voor de verblendsteen zijn de scherpe randen. Deze baksteen wordt vervaardigd van een vette kleisoort met een hoog smeltpunt. Daardoor heeft de steen een hoge dichtheid en een erg goede kleurvastheid. In de verblendsteen zijn er vrij grote doorlopende holle ruimten, vaak vierkante gaten, die dienen om deze steen goed te kunnen drogen en gemakkelijk doorbakken te krijgen. De kleur van verblendsteen is meestal helderrood of geel. De verblendsteen werd rond 1880 voor het eerst gemaakt en vond vanaf die tijd veel toepassing. Door zijn heldere en moderne uitstraling was de verblendsteen vooral gewild bij de opkomende middenstand, die voor haar winkelpanden een fris en eigentijds uiterlijk wenste. De naam verblendsteen is afkomstig van het Duitse woord "verblenden" (blinderen, verbloemen, verbergen, maskeren) en werd oorspronkelijk gebruikt als gewone gevelsteen die de lelijke erachter liggende stenen moest verbergen. In het Duits heten deze stenen overigens Keramikklinker..

Wat is het weten waard?

Bloemen en planten

Het is waarschijnlijk in eerste instantie gebruikt als een soort oranjerie waar de planten van de bewoners van het Spijkerkwartier konden overwinteren, later als bloemwinkel van de familie Besselink.
In de gevelsteen boven het centrale deel van de gevel staat het woord “Horti cultura”; hij stamt vast uit deze tijd (“hortus” is Latijn voor “tuin”, “cultura” voor “verzorging” en “bebouwing”).

Kleuterschool

In 1926 werd het gebouw verkocht aan Insula Dei, die er de bewaarschool “Theresia” in vestigde.
Later werd het een peuterspeelzaal, “t Spijkertje”.

SLAK

Begin jaren ‘8- was het de eerste aankoop van SLAK, mogelijk gemaakt door de Triodosbank. Er bevinden zich drie ateliers van strip- en reclametekenaars en een atelierwoning in dit gebouw.
Aan de voorgevel bevindt zich een plaquette ter herinnering aan Frans Wiessing, een van de oprichters van SLAK en de eerste directeur.

kastanjelaan_31a.1609239351.txt.gz · Laatst gewijzigd: 2023/10/30 09:04 (Externe bewerking)